Amenajarea gradinii

#sfaturi practice gradina #pietre #amenajare gradina #sfaturi gradinarit #calitate sol #denivelari #vegetatie abundenta #probleme gradinarit

4 probleme des intalnite la amenajarea unei gradini. Iata cum le poti rezolva!

Pregatirea unei gradini pentru sezonul viitor incepe de obicei inca din toamna. Pe masura ce incepi sa schitezi forma pe care vrei sa o dai gradinii tale in primavara, o sa descoperi din ce in ce mai multe inconveniente. Iata care sunt cel mai des intalnite probleme in amenajarea gradinii si cum le poti rezolva!

1. Calitatea solului

Principala bataie de cap a gradinarilor care trec la amenajarea oazei de verdeata de langa casa o reprezinta solul. Fie ca este prea sarac, fie ca se dovedeste prea umed, solul din gradina ii poate descuraja pe multi novici in a-si amenaja gradina visata. Pentru un sol saracacios, solutia este destul de simpla: ingrasarea terenului cu compost si ingrasaminte organice, precum gunoiul de grajd. Operatiunea va trebui sa fie reluata insa in fiecare toamna.

In cazul unor portiuni de teren mlastinos, cel mai bine este sa recurgi la drenarea acestuia prin amenajarea unor captari in puturi de drenaj cu adancime de 1-1,5 metri. Apa stransa in acestea se poate transforma intr-o buna rezerva pentru udarea gradinii in sezonul secetos sau intr-o sursa de alimentare pentru intretinerea unui iaz artificial in gradina.

2. Vegetatia abundenta

Un alt aspect descurajator il poate reprezenta vegetatia abundenta dintr-o gradina care nu a mai fost ingrijita ani la rand. Atentie insa, aceasta nu trebuie starpita in totalitate.

Elimina buruienile si apoi stabileste valoarea decorativa a arbustilor si tufelor ramase in picioare. Un grup de tufe de liliac salbatic poate functiona pe post de paravan natural, iar tufele de gard viu salbaticit din gradina pot fi replantate, curatate si tunse la dimensiunea potrvita. Scutesti astfel si cateva ore de munca chinuitoare si, mai ales, bani.

3. Pietre peste tot

Un teren presarat cu pietre se poate dovedi o problema dificila. Nu iti va ramane decat sa strangi pietrele de diferite dimensiuni si sa le dai o utilizare in cadrul gradinii tale. Pot fi bune decoratiuni pentru aleile care strabat gradina, borduri naturale pentru rondurile de fier sau le poti folosi la amenajarea unei rocarii in gradina.

4. Denivelari

O panta abrupta a terenului din spatele casei iti poate taia din start pofta de gradinarit. Situatia s-ar putea sa nu iti mai para atat de disperata daca realizezi mai multe terase pentru a obtine o gradina in trepte. Stabilizeaza terasele cu pietre si bucura-te de cate o gradina diferita amenajata pe fiecare nivel.

Sursa foto: listtoptens.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului