Amenajarea gradinii

#gradina #amenajare gradina #acoperis #gradina pe acoperis

4 pasi pentru a avea o gradina minunata pe acoperis

De cate ori nu le-ai vazut pe acoperisul cladirilor dintr-o metropola aglomerata? Sunt acele oaze de verdeata, rasarite ca o ciuperca in varful unui mastodont din beton si otel, care dau viata cladirii. De la cateva ghivece cu plante ornamentale si pana la adevarate paduri verzi, gradinile de acoperis sunt acele locuri unde poti evada din agitatia cotidiana, chiar la doi pasi de apartamentul tau. Daca si tu iti doresti o astfel de oaza de liniste, iata 4 pasi prin care sa-ti transformi spatiul arid de pe acoperisul blocului intr-unul verde.


1. Angajeaza un arhitect peisagist

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te hotarasti ce fel de gradina doresti sa ai. Vrei ceva mai linistit, unde sa meditezi la 30 de metri deasupra pamantului sau doresti o zona verde unde sa imbini distractia cu linistitea?

In functie de spatiu si bugetul pe care il ai, poti angaja un arhitect peisagist. El va transpune pe hartie toate dorintele tale, iar la sfarsit iti va prezenta un plan care va tine seama de mai multe conditii: aprobari ale asociatiei de proprietari, vechimea acoperisului, costurile necesare gradinii etc.


2. Foloseste-te de trucuri de design pentru a mari spatiul

Daca ai de-a face cu un spatiu mic, ai grija sa profiti de fiecare centimetru al acoperisului tau. Apeleaza la diverse trucuri care sa faca sa para mai mare spatiul decat este cu adevarat. Vopseste peretii in verde, atarna ghivece in zonele intens frecventate, agata vita de vie sau alte plante cataratoare, care se se intinda peste toata suprafata.


3. Incorporeaza plante care nu au nevoie de multa apa

Tine cont de faptul ca plantele tale se dezvolta pe acoperis in bataia directa a soarelui. Ai grija astfel ce fel de flori si plante alegi, in special daca nu ai foarte multe timp la disozitie sa le ingrijesti. Planteaza in ghivece cactusi, pune gazon si alege in principiu plante ierboase, suculente, cu frunze intregi si carnoase.


4. Planteaza legume

Pe langa rolul estetic si de relaxare, de ce sa ai si o gradina functionala? Planteaza legume pe care le poti creste usor si schimba ghivecele intre ele in functie de sezon. Mararul, patrunjelul, ceapa, usturoiul, levantica, crizantemele : ai diverse optiuni la dispozitie, totul depinde numai de tine si de imaginatia ta.

Sursa foto: ity-data.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului