Amenajarea gradinii

#urzici #ceai #coji de oua #fertilizare sol #ingrasaminte bio #zat cafea

4 metode ieftine si la indemana de fertilizare a solului din ghivece. Tu ce ingrasamant bio folosesti?

Plantele decorative din ghivece au nevoie de fertilizari dese, cantitatea si mai ales calitatea solului in care sunt plantate deteriorandu-se de-a lungul timpului. Desi pe piata exista tipuri de ingrasamant performante, este preferabil sa mergi pe retetele bio, ingrasamantul chimic pentru flori dovedinduse fatal in mana gradinarilor fara experienta.

Resturi de ceai

Resturile uscate de la ceaiurile preparate in casa sunt un ingrasamant perfect pentru plantele din ghiveci. Contin azot si se dovedesc de mare ajutor in momentul in care asezi planta intr-un vas mai mare.

Pentru fertilizarea directa a solului din ghiveci poti folosi pliculetele de ceai deja uzate astfel: intr-un vas de 3-4 litri adauga 10 pliculete folosite de ceai. Peste acestea adauga apa fierbinte si lasa la macerat timp de 4-5 zile. Strecoara si stropeste pamantul florilor din ghivece.

Zat de cafea cu coji de oua

Zdrobeste bine cojile de oua si amesteca cu zat de cafea. Ingrasamantul natural rezultat este 100% natural si echilibrat din punct de vedere al aciditatii. Daca plantele din ghivece au nevoie de un sol acid, ai grija ca zatul de cafea sa predomine in compozitie.

Este perfect pentru hortensii, merisor, rododendron, ferigi, azalee sau camelii. In acelasi timp, pentru plantele care necesita un sol alcalin adauga mai multe coji de oua. Pentru plantele de interior, fertilizarea cu acest compost simplu se face oda la o luna si jumatate.

Schimba solul

Poti imbogati solul din ghivecele plantelor de interior si prin schimbarea partiala a acestuia. Fie ca muti planta intr-un vas mai incapator, fie ca doar ii scoti din pamantul uzat, un adaos de sol nou, bogat in nutrienti va fi binevenit pentru florile din casa ta. Cel mai bun pamant este cel de padure, in care frunzele s-au degradat treptat, in amestec cu pamant de fanete. Asa ca la urmatoare iesire in natura nu uita sa faci provizii de pamant pentru plantele tale preferate.

Ingrasamant din urzici

Continutul mare de vitamine, proteine si minerale transforma urzicile intr-un fertilizator perfect pentru plante. Pune la infuzat 30 de grame de urzici uscate intr-un vas cu apa fierbinte si lasa-le timp de o ora. Dilueaza cantitatea de apa cu apa rece intr-o proportie de 10/1 si apoi stropeste plantele din ghivece. Poti adauga si tataneasa sau coada-calului in reteta pentru a spori cantitatea de nutrienti.

Sursa foto: oddstuffmagazine.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului