Amenajarea gradinii

#lucrari gradina #fertilizare sol #tundere gard viu #aerisire gazon #lucrari toamna

4 lucrari urgente pe care trebuie sa le faci toamna in gradina ta

Cum iti pregatesti gradina toamna, asa de usor te vei descurca la inceput de primavara. Cam aceasta este regula pe care o inveti in primii ani de gradinarit. Iar lucrari de intretinere si de pregatire a plantelor inainte de venirea iernii sunt destule. Iata ce poti face in aceasta perioada!

 


1. Elimina plantele invazive

Pregateste-te sa faci o ultima trecere in revista a gazonului, aleilor si a terenului din gradina inainte de sosirea iernii. Elimina orice buruiana zarita pentru a nu permite plantelor invazive sa se raspandeasca rapid odata cu venirea primaverii. Poti folosi tratamente chimice sau, daca ai adoptat moda eco, poti sa iti cureti gradina si curtea in mod manual.

2. Aeriseste gazonul

Foloseste o furca de gradina cu care sa intepi solul pe care ai plantat gazon. Aerisirea gazonului este o metoda simpla de a intineri iarba pe care tu si copiii tai ati alergat intreaga vara. Poti chiar sa il si stropesti cu o solutie in care ai dizolvat o mana de var. Are rolul de a mentine iarba sanatoasa si se comporta ca un feritilizator al solului. Poti chiar sa replantezi gazon pe portiunile afectate de seceta sau prea deteriorate de traficul intens. Toamna este un sezon in care gazonul creste rapid, iar dupa disparitia zapezii vei avea o curte inierbata, fara portiuni deteriorate.

3. Tunde gardul viu

Luna aceasta iti poti face timpul necesar pentru o ultima toaletare a gardului viu din gradina ta. Redu lungimea crengutelor acestuia cu o treime pentru a-l face mai rezistent in fata vantului si zapezii care se va depune peste el.

4. Inmulteste plantele preferate

Plantele aromatice din gradina ta, in special cele cu tulpina lemnoasa, cum ar fi rozmarinul, iti ofera sansa de a le inmulti inca de acum pentru primavara urmatoare. Alege lastari din planta si asaza-i intr-un sol bine umezit inntr-un ghiveci adapostit in casa. Pana la primavara, vei avea o noua tufa de plante aromatice gata sa fie transplantata in gradina. Tot in aceasta perioada, poti recolta lastarii de muscata pentru a-i inmulti in alte ghivece. Acestia vor trebui pastrati la caldura in camere luminoase pe tot timpul iernii.

Sursa foto: edinburghnews.scotsman.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului