Amenajarea gradinii

#polenizatori #polenizatori gradina #primavara #pasari #gradina #albine #fluturi

3 polenizatori de care are nevoie gradina ta la inceput de primavara

Polenizatorii sunt insectele si pasarelele cu rol de baza in procesul de polenizare, necesar inmultirii plantelor tale din gradina. Ei sunt oaspeti de seama printre culturi, care iti "imprumuta" spatiul verde pentru a se hrani si a-si face cuib, oferindu-ti in schimb o gradina plina de viata, culoare si parfum.

La inceput de primavara, gradinarii cu experienta stiu cum sa atraga pasarile si insectele care ajuta la inmultirea culturilor in cea mai importanta perioada a anului pentru polenizare. Fluturii, vrabiutele si albinele sunt binevenite in orice gradina, atat pentru rolul lor de polenizatori, cat si pentru apetitul pe care il au fata de daunatorii plantelor. Ca sa atragi polenizatorii in gradina ta, ai nevoie de multe plante atractive si parfumate!


Polenizatori gradina: fluturi

Fluturii sunt prima categorie de polenizatori de care gradina ta nu trebuie sa duca lipsa la inceputul sezonului cald. Aceste insecte zburatoare observa mai repede o gradina cu plante grupate, decat una in care culturile sunt rasfirate.

In afara de plantele colorate care atrag fluturii prin nuantele lor aprinse, mai ai nevoie si de specii care sa le serveasca drept "culcusuri" pentru depunerea oualor. Asadar, pentru a le trezi apetitul pentru nectar, planteaza in gradina liliacul, lamaita, pergamutul, galbenelele, sangele-voinicului sau ochiul boului. Pentru a le oferi si locuri bune pentru cuiburi, asigura-te ca pui morcov, marar, chimen, salvie sau nalba de gradina.


Polenizatori gradina: pasari

Pentru a atrage pasarile in gradina ta, ai nevoie de plante care sa produca seminte/nuci irezistibile pentru vrabiute. Ideal ar fi sa montezi casute pentru pasarele in copaci, care sa ofere adapost si masa bogata "oaspetilor". Magazinele de specialitate iti ofera astfel de accesorii utile, viu colorate, pentru a fi irezistibile pasarilor.

Pune si recipiente mici cu apa prin preajma pomilor, pasarelele pot fi motivate de surse de apa curata pentru a poposi in gradina ta. Pasarile mici sunt foarte atrase de plantele colorate in rosu, de caprifoi, Yucca, iris, fag, lavanda, rozmarin etc.


Polenizatori gradina: albine

Albinele participa in proportie de 80%-100% la polenizarea marului, in timp ce bondarii, viespile si alte insecte sunt mai importante pentru polenizarea speciilor cu inflorire timpurie (piersic, cais, cires).

Pentru a le atrage, planteaza flori precum petunii, begonii, iasomie, gerbera sau zorele. Evita florile cu petale rosii, daca vrei sa atragi in special albine in gradina!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului