Amenajarea casei

#zugravire pereti #casa #zugravit casa #pereti afumati

Zugravirea peretilor afumati

Peretii afumati reprezinta o problema atat din punct de vedere estetic, cat si olfactiv. Indiferent daca afumarea lor a fost cauzata de un incendiu sau de expunerea indelungata la fumul de tigara, indepartarea problemei necesita masuri speciale. Descopera, in continuare, cum poti zugravi peretii afumati in asa fel incat sa indepartezi definitiv problema!

Verifica starea peretilor afumati

Peretii pot fi afectati in grade diferite de expunerea la fum de tigara sau flacarile unui incendiu. In situatia in care ai de-a face cu pete deschise la culoare - deci, superficiale - zugravirea peretilor nu ar trebui sa fie necesara; problema poate fi remediata, in acest caz, prin simpla spalare a peretilor cu otet alb. Astfel vei reusi sa indepartezi atat pata, cat si mirosul neplacut de ars sau tabac rece.

In schimb, daca ai de-a face cu pete extinse, inchise la culoare, va fi necesar sa cureti peretii cu un produs mai puternic si, ulterior, sa demarezi procesul de zugravire.

Nu in ultimul rand, retine ca locuinta ta ar trebui verifica de specialisti in situatia in care a fost afectata de un incendiu puternic, care ar fi putut dauna structurii sale de rezistenta.

Indeparteaza petele uleioase de pe peretii afumati

In cazul in care te confrunti cu pete uleioase, cauzate de expunerea la fum, afla ca acestea nu vor putea fi curate cu produse pe baza de apa. In acest caz, eficienta se va dovedi curatarea cu produse alcaline, cum ar fi fosfatul trisodic.

Intr-o galeta de 5 litri, adauga apa si nu mai mult de 2 lingurite de fosfat trisodic. Aplica solutia de curatat pe peretii afumati cu ajutorul unui burete de mari dimensiuni, nu inainte de a te fi asigurat ca iti protejezi mainile cu manusi de plastic si ochii, cu o pereche de ochelari de lucru (fosfatul trisodic poate produce iritatii severe). Curata peretii afumati pe portiuni mici, clatind fiecare bucata cu apa curata din belsug (o galeta de 5 litri cu apa ar trebui sa fie indeajuns). Repeta procesul pana cand ai curatat peretii afumati in totalitate.

Daca nu gasesti fosfat trisodic la magazinele de specialitate, il poti inlocui cu amoniac sau Borax.

Grunduieste peretii curatati de fum

In continuare, aplica doua straturi de grund de calitate pe peretii proaspat curatati. Grundul va pregati in mod eficient peretii pentru zugravire si va indeparta si orice urma de miros de fum care ar mai putea fi prezenta.

Asigurandu-te ca incaperea este bine ventilata, aplica primul strat de grund. Lasa-l sa se usuce, dupa care aplica si cel de-al doilea strat. Verifica atent peretii pentru a identifica eventualele pete decolorate si aplica grund peste ele.

Zugraveste peretii grunduiti

La final, nu iti mai ramane decat sa aplici vopseaua lavabila de calitate peste peretii grunduiti, bine uscati. O vopsea semilucioasa ar putea fi o alegere excelenta, intrucat nu va curge ori decolora cu usurinta, in situatia in care, pe viitor, vei fi nevoit sa inlaturi pete de diferite tipuri de pe suprafata peretilor. Dupa ce ai aplicat un prim strat de vopsea lavabila semilucioasa, permite-i sa se usuce complet, dupa care aplica unul suplimentar.

Foto: southernlace.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului