Amenajarea casei

#metoda montessori #camera montessori #amenajare camera copil

Vrei un copil creativ si independent? Amenajeaza-i camera dupa principiile Montessori

Cand un copil este asteptat sa vina pe lume, toata familia se mobilizeaza pentru a-i face camera cat mai confortabila. Insa de multe ori nici parintii nu stiu ce ar putea fi mai convenabil pentru fiinta care va face parte din viata lor cat de curand.

Tocmai de aceea iti vom dezvalui in continuare care este metoda de decorare / amenajare a incaperii copilului utilizata in sistemul educational Montessori si care il ajuta pe micut sa isi dezvolte singur creativitatea.

Metoda Montessori este cunoscuta ca un model educational alternativ, cu rezultate excelente in ceea ce priveste studiul. Deoarece fiecare copil are abilitati diferite, metoda Montessori se bazeaza pe experimentarea acestor abilitati.

Caracteristica principala a metodei este de a-l face pe micut sa exploreze. Pentru aceasta, are nevoie de un loc conceput special pentru confortul unui copil si nu al unui adult.

Explorarea este asadar unul dintre scopurile urmarite de aceasta tehnica, iar cel mai bun loc pentru a face acest lucru este camera copilului. Spatiul acestuia poate deveni un loc pentru experimentare si descoperire.

Cum se aplica metoda Montessori in camera copilului?

Decorarea camerei inspirata de metoda Montessori ia in calcul:

Spatiul. Camera este spatioasa, aerisita, curata, bine luminata.

Camera. Trebuie sa se evite paturilor duble (comune) si paturile inchise dupa varsta de un an si jumatate. Amenajarea trebuie facuta cate mai aproape de nivelul solului, astfel incat cel mic sa fie in siguranta atunci cand invata sa se miste.

Peretii. Se aleg culori calde, care inspira liniste. Incaperea este spatiul personal al copilului, iar culorile calde invita la relaxare si odihna.

Mobilierul. Sertarele, scaunele, rafturile trebuie sa fie la nivelul copilului si nu al adultului. In acest fel se va simti confortabil, deoarece va avea totul la indemana.

Podeaua. Trebuie sa fie libera, fara obstacole, astfel incat copilul sa poata fara piedici. Alege covoare carora copilul sa le poata aprecia textura.

Jocurile. De preferat, acestea ar trebui sa fie din material natural in loc de plastic. Tine cont ca jocurile foarte elaborate, cu lumini si sunete, limiteaza creativitatea.

Accesoriile. O oglinda la inaltimea copilului ii permite sa-si exploreze corpul. De asemenea, poti fixa pe pereti fotografii cu animale sau peisaje. Cuierul pentru haine trebuie plasat asa incat copilul sa poata ajunge la el fara probleme.

Ordinea. Trebuie stimulata organizarea. De aceea nici nu e bine ca incaperea sa fie prea incarcata. Cu cat mai putine elemente, cu atat mai usor de rearanjat.

Avantajele amenajarii camerei copilului cu metoda Montessori

Cel mic este mai autonom si mai independent.

Aceasta ii aduce libertatea necesara dezvoltarii creativitatii.

Invatarea este mai rapida si se adapteaza cu usurinta la medii diferite.

Contribuie la dezvoltarea in ansamblu a copilului.

Copilul este protagonistul propriei invatari.

Invatarea urmeaza ritmul copilului.

Pedagogia metodei Montessori vede copilul ca pe o fiinta completa si nu ca pe o persoana neajutorata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului