Amenajarea casei

#zugravire dormitor #culori dormitor #somn odihnitor #dormitor

Vrei sa dormi bine noaptea? Nu-ti zugravi camera in bej

In designul de interior, culoarea bej este foarte des folosita. E considerata o nuanta neutra, ideala pentru livinguri, holuri si pentru exteriorul cladirilor. Motivul e unul intemeiat: de potriveste cu aproape orice alta culoare si stil. Nuanta are insa si un mare dezavantaj: nu „te lasa” sa dormi bine.

Potrivit Sleep Junkie, un website menit sa ofere sfaturi si informatii celor care isi doresc un somn mai bun, bejul in dormitor pare sa nu fie o nuanta foarte linistitoare, motiv pentru care ar trebui reconsiderat la urmatoarea renovare a locuintei.

Un studiu recent realizat de administratorii site-ului, in care au chestionat peste 1.000 de proprietari de locuinte cu privire la obiceiurile lor de somn si estetica dormitorului, care includea totul, de la organizarea incaperii, pana la culorile in care este zugravita, a aratat ca persoanele care au dormitorul in anumite culori au raportat un somn mai bun decat cele care dorm in camere cu peretii zugraviti in alte nuante.

Bejul, desi este versatil si atat de des folosit, a fost cea de-a doua culoare de perete asociata cu unele dintre cele mai inconfortabile dormitoare. Dintre cei care se culca seara intr-o camera cu peretii vopsiti in nunate de bej, aproape o treime au declarat ca nu dorm bine. Acelasi lucru se intampla si in cazul celor care au dormitoarele zugravite cu tonuri de maro.

Deci, ce nuante de dormitor sunt mai odihnitoare? Potrivit datelor culese de publicatia citata, dormitoarele in albastru si violet le confera celor care locuiesc in ele un somn relaxat. Psihologii sunt si ei de aceeasi parere. Datorita legaturii sale cu natura, albastrul evoca cerul senin si asigura un sentiment de liniste, de calm. Totodata, imprima in subconstient stabilitatea si ordinea, calitati care ajuta la alungarea stresului inainte de culcare.

Violetul este asociat cu bogatia, cu intelepciunea, creativitatea si magia. Culoarea inspira liniste si pace si poate ajuta la ameliorarea anxietatii. De asemenea, violetul este asociat cu nobletea si cu exoticul.

Curatenia dormitorului este inca un factor important, aproape trei sferturi dintre cei care se preocupa de ordinea din casa dorm bine, in vreme ce doar jumatate dintre cei care au dormitoare dezordonate spun acelasi lucru.

Foto: nubuilds.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea