Amenajarea casei

#bucatarie #chiuveta

Unde ar trebui sa fie pozitionata chiuveta in bucatarie?

Desi chiuvetele de bucatarie disponibile in prezent sunt deosebit de estetice, mai mult decat designul conteaza plasarea corecta a chiuvetei. Daca urmeaza sa va mutati intr-o casa noua sau va renovati bucataria, atunci plasarea chiuvetei ar trebui sa reprezinte o prioritate. Este usor de trecut cu vederea montarea chivuetei in locul cel mai optim, deoarece suntem atrasi de frumusetea celor mai moderne chiuvete si baterii, dar nu trebuie sa uitam ca chiuveta este pana la urma o componenta foarte muncitoare din designul bucatariei, iar daca obisnuiti sa pregatiti mese acasa in mod frecvent, cu atat mai mult ar trebui sa acordati atentie locului unde o veti monta.

 

Daca proiectati o bucatarie de la cap la coada sau planuiti o remodelare a bucatariei, atunci veti avea nenumarate optiuni pentru a beneficia de estetica si functionalitate. Totusi, daca reconfigurati zona chiuvetei, ar putea fi mai eficient sa schimbati instalatiile sanitare. Pe de alta parte, daca actuala bucatarie nu va permite sa faceti reconfigurari de amploare, s-ar putea sa aveti optiuni mai limitate in ceea ce priveste amplasarea chiuvetei. O decizie comuna este aceea de a mentine instalatiile sanitare existente acolo unde se afla pentru a reduce costurile.

Unde ar trebui montata chiuveta intr-o bucatarie?

Amplasarea corecta a unei chiuvete intr-o bucatarie este importanta din mai multe motive. Cu siguranta, chiuveta nu este primul aspect la care va ganditi atunci cand planuiti amenajarea bucatariei, dar veti fi surprinsi de cat de mult o veti folosi chiar daca dispuneti si de o masina de spalat vase. In primul rand, ganditi-va cum anume veti folosi chiuveta. O veti umple cu vase cat timp pregatiti masa, o veti folosi pentru spalatul vaselor sau aveti o gradina si recoltati legume pline cu pamant? Chiuveta trebuie sa se potriveasca tuturor nevoilor zilnice, precum si stilului de amenajare, iar amplasarea sa este de o importanta fundamentala. Luati in considerare si cat de des organizati mese sau petreceri in familie, daca pregatiti mese zilnice acasa si daca membrii familiei va ajuta la pregatirea meselor. Amplasarea chiuvetei ar trebui sa reflecte dimensiunea si forma bucatariei, precum si estetica si stilul personal de viata. Puteti opta pentru chiuvete colt bucatarie daca obisnuiti sa spalati vase manual. Multe modele de chiuvete de colt sunt prevazute cu doua cuve, ceea ce este foarte util daca familia numara mai multi membri.

Luati in considerare instalatiile sanitare

Instalatiile sanitare sunt un subiect dificil pentru multi dintre noi, insa instalatorul nu poate incepe lucrul fara un plan detaliat. Pozitia chiuvetei si a masinii de spalat vase este in mare masura dictata de apropierea prizei de scurgerea retelei – acesta fiind motivul principal pentru care se amplaseaza de obicei pe un perete exterior. Este posibil sa amplasati chiuveta mai central, cum ar fi sa o incorporati intr-o insula, dar panta pentru tevi va trebui sa fie mai abrupta, ceea ce poate implica sapaturi si cheltuieli suplimentare. Sigur, rezultatul estetic se va merita pe deplin, mai ales ca puteti opta pentru chiuvete granit bucatarie care arata excelent incorporate intr-o insula. Totusi, trebuie sa va asigurati ca este posibila conectarea la pozitiile de drenaj existente, care uneori pot fi greu de mutat. Luati in considerare traseul de scurgere al chiuvetei, al masinii de spalat vase si al masinii de spalat rufe si asigurati-va ca acestea nu sunt pozitionate prea departe de pamant si conductele de aerisire. Atunci cand va renovati bucataria, puteti economisi bani achizitionand un set chiuveta + baterie la un pret avantajos.

In mod traditional, chiuvetele se instalau sub o fereastra pentru a va bucura de o priveliste frumoasa in timp ce spalati vasele, dar daca apreciati functionalitatea, atunci montati chiuveta in zona unde pregatiti masa sau langa barul pentru mic dejun. Pentru a utiliza chiuveta in deplin confort, nu o montati prea inghesuita intr-un colt, iar zona de deasupra sa ar trebui sa fie libera, fara niciun dulap si fara niciun raft. Cu toate acestea, daca planificati o renovare a bucatariei cu un buget limitat, luati in considerare reutilizarea instalatiilor sanitare existente pe cat posibil.

FOTO: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea