Amenajarea casei

#materiale #decorarea casei #pardoseala #parchet

Tu stii de ce ai un parchet umflat? Afla cauzele bulelor de aer

Parchetul reprezinta o investitie costisitoare in locuinta, iar alegerea si instalarea acestuia necesita o atentie deosebita. Exista, insa, situatii in care acesta capata un aspect valurit, din cauza bulelor de aer aparute. De ce se umfla parchetul? Afla motivele mai jos si gaseste cele mai bune solutii pentru aceasta problema.

1 Folosirea mai multor tipuri de finisaje
 

Foloseste unul si nu mai multe tipuri de finisaje pentru parchetul tau. In cazul in care aceste finisaje difera din punct de vedere al compozitiei, cum este cazul celor pe baza de apa si a celor pe baza de ulei, exista posibilitatea aparitiilor bulelor de aer.
 

2 Folosirea aceluiasi tip de finisaj fara respectarea timpului de uscare
 

Citeste si respecta instructiunile privind timpul necesar pentru uscarea finisajului. De la caz la caz, trebuie sa astepti intre doua saptamani si peste 40 de zile pentru ca un finisaj sa se usuce. Procesul de uscare depinde de compozitia substantei respective, dar si de gradul de umiditate din incaparea in care a fost pus parchet.

Inainte de a aplica un al doilea finisaj, primul strat trebuie sa fie complet uscat, pentru a evita umflarea parchetului. De aceea nu este recomandata uscarea fortata. Finisarea are ca scop inchiderea porilor, pentru a usura munca de intretinere a parchetului si pentru intarirea fibrei lemnului. De asemenea, finisarea trebuie sa protejeze lemnul de contactul cu apa sau cu alte lichide.
 

3 Aplicarea finisajului
 

Finisajul se aplica cu grija, folosind o pensula, fara a agita materialul. Astfel, se evita aparitia bulelor de aer in compozitia acestuia. Modul de aplicare depinde de indicatiile de pe produs.
 

4 Conditiile climaterice din incapere
 

Bulele de aer pot aparea in parchet intr-o incapere cu prea multa umezeala sau intr-o incapere neaerisita, cu o temperatura ridicata. Este recomandat ca spatiul respectiv sa fie aerisit, fara a exagera insa.
 

a) Surse de incalzire
 

Parchetul se poate umfla din cauza unei surse de incalzire care il afecteaza. Cand se intampla sa apara bule de aer, este bine sa se ia in considerare si acest posibil factor.
 

b) Surse de umezeala
 

Umflarea parchetului este posibila in jurul surselor de umezeala. De exemplu, in cazul scurgerilor de la aerul conditionat sau in cazul acvariilor mari din incaperi. In jurul acestora pot aparea bule de aer in parchet. De asemenea, prezenta multor flori in casa sau hainele uscate pe calorifere pot constitui surse de umezeala capabile sa duca la umflarea parchetului.
 

c) aclimatizarea
 

Lemnul parchetului este uscat pana cand ajunge la un anumit nivel de umiditate (de exemplu, la 10%). Parchetul trebuie sa-si insuseasca umiditatea mediului in care va fi montat, iar acest lucur trebuie sa se intample inainte de a fi fixat. Prin acest procedeu se evita umflarea sau contractia parchetului.
 

5 Spatiu prea mic lasat la montare
 

Cand montezi parchetul, este recomandat sa lasi suficient spatiu pentru contractari si alungiri. Daca acesta nu este suficient, atunci parchetul se poate umfla in timp. In loc sa montezi parchetul pana in perete, lasa un rost de dilatare de aproximativ 1 cm pentru a evita aceasta problema.

Rosturile de dilatare sunt utile cand se doreste impartirea structurii in unitati independente, pentru a permite miscari relative intre unitati, in caz de contractare sau dilatare.

De asemenea, tine cont ca este necesara o pregatire a suprafetei inainte de folosirea unui rost de dilatare. Astfel, fetele rostului trebuie sa fie solide si curate. Ai grija ca acestea sa nu prezinte urme de praf, uleiuri, grasimi, straturi suplimentare sau orice alte elemente straine care pot sa afecteze aderenta.
 

6 Umiditatea lemnului
 

Insusi lemnul are un anumit grad de umiditate. Acesta poate duce la aparitia bulelor de aer. Specialistii precum tamplarii pot face masuratori legate de aceasta umiditate, masuratori ale caror rezultate sunt corelate cu cele ale umiditatii din incapere, pentru a gasi cea mai buna solutie.
 

7 Ciuperca
 

In unele cazuri sub parchet se pot forma ciuperci care, in timp, duc la putrezirea lemnului si la umflarea parchetului. In aceste cazuri este recomandata scoaterea parchetului si gasirea unei solutii impreuna cu un specialist.
 

8 Carii
 

In anumite situatii, se poate ca lemnul sa fie mancat de carii. Printre alte efecte, poate aparea si cel al denivelarii suprafetei. In acest caz trebuie scos parchetul si facut un tratament impotriva cariilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului