Amenajarea casei

#casa #foc #stingator

Tipuri de stingatoare de incendiu

Stiai ca cele mai frecvente tipuri de stingatoare sunt cu pulbere si dioxid de carbon? Apa poate fi un element periculos pentru stingerea incendiilor astfel ca este indicat sa ai la indemana un stingator pentru a putea reactiona eficient in caz de urgenta. Indiferent de ce tip de stingator folosesti este recomandat sa stai la o distanta de 6-7 metri de focarul de incendiu.


Stingatoare cu pulbere


Aceste stingatoare se folosesc pentru stoparea inceputurilor de incendii din clasele A, B, C, in spatii inchise sau deschise - mijloace de transport auto, statii PECO, magazine etc. precum si asupra echipamentelor electrice cu tensiuni de pana la 1000V.

Recipientul pentru acest tip de stingator este realizat din tabla de otel , robinetul este din alama si are in componenta manometru, brat pentru declansare si maner de sustinere.

In functie de tipul si dimensiunea stingatoarelor, acestea sunt dotate cu duze sau furtun de evacuare.

Agentul de stingere folosit este o pulbere ecologica uscata universal.


Stingatoare cu spuma


Stingatoarele cu spuma se utilizeaza la stingerea inceputurilor de incendii din clasele A, B, in spatii inchise sau deschise - statii PECO, magazine, depozite, magazii, centrale termice, nave.

Agentul de stingere pentru acest tip de stingatoare este solutie spumanta fluoroproteinica.

Este bine sa stii ca spumantul nu contine substante periculoase pentru sanatatea oamenilor si a mediului inconjurator. Gazul propulsor (azot) este un gaz ecologic, fara variatii de presiune la variatiile de temperatura.

Jetul de spuma este suficient de puternic si performant astfel ca poate fi folosit chiar si de catre o persoana mai putin experimentata.


Stingatoare cu dioxid de carbon


Acest tip de stingatoare este folosit la stingerea inceputurilor de incendiu de natura electrica, din clasele B si C - computere, centrale telefonice , incaperi cu aparatura electrica si electronica, transformatoare, etc.

Dioxidul de carbon (CO2) nu arde si nu intretine arderea; introdus in incaperea in care a izbucnit incendiul inlatura aerul, micsoreaza viteza de ardere, viteza de degajare a caldurii si scade temperatura de ardere si, in final, procesul de oxidare se intrerupe.


Clase de incendii:


Clasa A - solide: lemn, carbune, hartie, textile, cauciuc, plastic
Clasa B - lichide sau solide care se topesc greu: benzina, alcool, lacuri, vopsele, uleiri, ceara
Clasa C - gaze: hidrogen, metan, acetilena, butan, gaz de sonda
Clasa D - metale: sodiu, potasiu, magneziu, zinc, titan, aluminiu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare