Amenajarea casei

#pavaj curte #caramida #pavaj #tipuri de pavaj #piatra compozita

Tipuri de pavaj pentru curte

Aspectul oricarei curti se schimba, odata cu montarea unui pavaj de calitate si trainic. Pe piata exista numeroase tipuri de pavaj , unele mai scumpe, altele mai deoasebite. Totul depinde de modul in care vrei sa-ti infrumusetezi proprietatea.

1 Pavaj din piatra compozita

Modelul de pavaj din piatra compozita va oferi curtii tale un aspect ingrijit si modern. Dalele din piatra compozita iti ofera posibilitatea de a crea o gama larga de finisaje. Pe piata se gasesc diverse nuante de piatra compozita, iar avantajul este ca acest tip de pavaj este rezistent la ciclurile inghet-dezghet.

Costurile unui astfel de pavaj sunt moderate, avantajul fiind acela ca il poti monta chiar tu.

2 Pavaj din beton amprentat

Un pavaj din beton amprentat nu este atat de trainic intr-o curte. Suprafata se deterioreaza destul de repede si exista riscul aparitiei fisurilor, iar reparatiile pot lasa zone inestetice.

Montarea unui astfel de pavaj are un pret mediu ridicat si nu poate fi realizata fara un echipament special pentru amprentare .

3 Pavaj din caramida

Costurile montarii unui pavaj din caramida sunt ridicate, deoarece necesita un suport de beton. Daca te decizi sa alegi un astfel de model, trebuie sa stii ca intretinerea lucrarii se face cu costuri minime.

4 Pavaj din beton simplu

Pentru curtea ta, poti alege un model de pavaj din beton simplu. Costurile unei astfel de lucrari sunt medii, insa este destul de greu sa poti lucra singur. Intretinerea unui astfel de pavaj presupune costuri mici spre medii, dar exista riscul aparitiei fisurilor.

5 Pavaj din piatra sparta sau pietris

Realizarea unui pavaj in curte, din piatra sparta sau pietris, are atat avantaje, cat si dezavantaje. Pe de o parte, montarea lui costa putin, deoarece materialul se pune pe sol si se imprastie. Are un aspect rustic si confera curtii o estetica deosebita.

Pe de alta parte, un pavaj din piatra sparta sau pietris are costuri mari de intretinere, deoarece piatra imprastiata trebuie inlocuita si renivelata in mod regulat.

6 Pavaj din piatra cubica, granit

Un pavaj din piatra cubica are costuri initiale foarte ridicate, deoarece fiecare piatra se monteaza manual. Ulterior, costurile de intretinere vor fi scazute. Un material de calitate asigura rezistenta lucrarii de pavaj zeci de ani.
 

Etape montare pavaj pentru curte


Un pavaj se monteaza urmand cateva etape. In prima etapa, este recomandat sa trasezi si sa pichetezi suprafata ce urmeaza a fi acoperita cu pavaj.

Odata stabilita suprafata, urmeaza sa indepartezi stratul vegetal pana la adancimea notata in proiect. Urmatoarea etapa presupune sa nivelezi si sa compactezi solul, apoi sa asterni stratul de fundatie.

Dupa ce ai pus la punct aceste detalii, poti incepe montarea tipului de pavaj ales din comert. Montarea bordurilor pe fundatie de beton este urmata de imprastierea unui strat de nisip. Este indicat sa stabilesti o panta cu ajutorul nivelei si sa asezi modelul de pavaj dintr-un colt de 90 de grade. In acest fel, nu vei fi nevoit sa tai dalele. Revino cu un nou start de nisip. Acesta va intra printre rosturile din pavaj si va crea o legatura intre dale.

Este recomandat ca aleea de pavaj sa fie tasata cu o placa vibranta. In cazul in care raman rosturi goale, mai presari o cantitate de nisip.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea