Amenajarea casei

#origami #hartie #decoratiuni

Tehnica Origami

Origami este o modalitate traditionala de impaturire a hartiei, cu scopul reprezentarii unor lucruri diferite: flori, animale, avioane etc. Aceste lucruri sunt obtinute prin combinatii diferite de suprafete si linii.

Cuvantul „origami” este de origine japoneza. Din punct de vedere etimologic, „origami” este format din „ori” care inseamna „a indoi” si „kami”, care inseamna „hartie”. Din punct de vedere religios, „kami” poarta o semnificatie aparte in shintoism. Acest cuvant semnifica „cei superiori”, o imagine a divinului care include toate elementele din univers. „Kami” semnifica elementele naturale, de la astrii (soare, luna, stele) la formele de relief (munti, dealuri etc) plante si animale etc.
 

Istoria origami-ului


Nu se cunoaste cu exactitate data aparitiei aceste indeletniciri. Se stie insa ca ea a fost inventata in China, undeva in secolul 1 dHr. A fost apoi adusa in Japonia de calugarii budisti in secolul al VI-lea.

La inceputurile sale, origami nu era ceva la indemana oricui, deoarece hartia reprezenta un bun de pret. La ea aveau acces numai cei invatati, precum calugarii si oamenii bogati. De-a lungul timpului, instructiunile au fost transmise pe cale orala, de la o generatie la alta. De aceea, prima scriere despre tehnica origami a aparut mult mai tarziu, in secolul al XVIII-lea, „How to fold 1000 Cranes” (Cum sa pliesti 1000 de pasari Crane). Crane este o pasare sfanta la japonezi. Se credea ca acela care va reusi sa impatureasca 1000 de astfel de forme va putea sa-si puna o dorinta care se va indeplini.

Mai tarziu aceasta tehnica a ajuns si in Europa, unde a fost adoptata in tari precum Spania, Germania sau Anglia. Astazi, parintele origami-ului modern este considerat japonezul Akira Yoshizawa, gratie creatiilor si a contributiilor sale la dezvoltarea sistemului de simboluri si tehnici.


Joc sau arta?


Aceasta indeletnicire, in forma ei cea mai simpla, este considerata adesea un simplu joc. Cu totii am incercat sa facem in copilarie avioane sau barcute din hartie impaturita.

Pentru specialistii in origami, insa, este vorba despre arta. Acest lucru se datoreaza faptului ca origami permite crearea unei mari diversitati de modele, dezvoltand o foarte mare creativitate. De asemenea, prin origami pot fi reprezentate intr-un mod realist diverse lucruri. Tehnica de baza consta din abilitatea de a exprima caracteristicile esentiale ale lucrurilor si obiectelor, in formele lor cele mai pure.

 

Cum poti sa faci obiecte in tehnica origami


Pentru a incerca sa faci propria ta creatie , este bine sa ai cateva instrumente de lucru: hartie speciala pentru origami, instrument din os pentru indoit, lipici (desi in tehnica originala nu se recomanda folosirea lui), creioane de colorat.
 

Folosirea tehnicii origami in decorul interior


Tehnica origami este folosita in viata de zi cu zi inclusiv in decoratiunile interioare sau in vestimentatie. Se pot crea din hartie impaturita de la brose la abajururi, lampi, cupe, farfurii, servetele ornamentale, stele si braduti de Craciun, aranjamente florale , haine etc.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului