Amenajarea casei

#aer poluat #poluare #poluare casa

Surse de poluare in interiorul casei

Un stil de viata comod, sedentar, presupune petrecerea unui timp indelungat in interiorul casei. Desi casa ar trebui sa fie protejata de poluare, nu de putine ori, toxicitatea aerului din interior o depaseste pe cea exterioara. Care sunt cateva dintre sursele de poluare din interiorul casei, afla in continuare!

Casa ta se afla sub influenta a numerosi factori poluanti. Pe langa aerul care patrunde in interior din afara casei, locuinta ta mai poate fi contaminata si de anumite substante care, fara a fi foarte evidente, imprastie vapori toxici in jurul lor.

Pentru a proteja sanatatea familiei pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung, iata cateva dintre sursele de poluare care se regasesc in interiorul casei tale:

1 Covorul nou

Covoarele noi pot emite o varietate de compusi organici volatili (COV) care pot avea o influenta nefasta asupra sanatatii. Pentru a evita ca acesti compusi sa ajunga in aerul din interiorul casei tale si, apoi, in organism, inainte de a achizitiona un covor nou, cere sa vezi doar acele produse care folosesc adezivi cu un continut scazut de COV si care nu includ formaldehida.

De asemenea, mai poti incerca sa aerisesti covorul pret de cateva zile inainte de a-l pune in casa. Ulterior, lasa ferestrele deschise timp de 2-3 zile, perioada in care pleaca de acasa pentru a evita expunerea la COV.

2 Becurile fluorescente compacte

Becurile economice te pot ajuta sa reduci factura la energie electrica, insa se pot dovedi foarte toxice si poluante in situatia in care le spargi. Becurile CFL (fluorescente compacte) emit mercur, o neurotoxina foarte periculoasa pentru sanatate. Tine cont de faptul ca un covor nu poate fi curatat in totalitate de mercur, iar aspiratorul nu trebuie folosit la eliminarea substantei impregnate in covor.

Pentru a evita poluarea involuntara cu mercur, evita sa folosesti becuri fluorescente compacte la corpurile de iluminat, de tipul veiozelor ori a lampadarelor, care pot fi rasturnate accidental. In situatia in care spargi un bec CFL, deschide imediat fereastra, inchide centrala si elibereaza camera timp de 15 minute.

In continuare, protejeaza-ti mainile cu manusi si foloseste o banda adeziva pentru a captura bobitele de mercur formate (daca sunt mari, poti folosi, initial, o pipeta). La final, pune banda adeziva cu bobitele de mercur colectate, plus manusile folosite, intr-o punga pe care, apoi, sigileaz-o si eticheteaz-o. Ia legatura cu o firma specializata in colectarea deseurilor toxice din orasul tau si plaseaza-i pachetul.

3 Aparatura electronica si obiectele din plastic

Produsele din PVC pot emite ftalati, substante organice care au fost corelate cu aparitia dereglarilor hormonale si problemelor de reproducere. La randul lor, obiectele din plastic pot emite substante ignifuge, cum ar fi eterii de difenil polibromurati, care cauzeaza schimbari neurocomportamentale, se arata in studii realizate asupra animalelor.

Solutia in acest caz este aerisirea incaperilor in care se afla aceste produse pana cand mirosul de substanta chimica dispare. De asemenea, se recomanda aspirarea in jurul computerelor, a imprimantelor si a televizorului in mod regulat.

4 Alte surse de poluare a aerului

Iata si alte surse de poluare a aerului din interiorul casei:

- vopsea si solventi
- mobila tapitata si produse din lemn presat (placaje de lemn de esenta tare, panouri pentru pereti, PAL, MDF)
- spray-uri odorizante
- haine
- gandaci de bucatarie

Foto : greendiary.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului