Amenajarea casei

#decorarea casei #amenajari #casa #amenajarea casei

Stilul eclectic

Stilul eclectic reprezinta o combinatie de doua-trei stiluri in asa fel incat sa se realizeze un tot unitar. Aflandu-se in contrast cu stilul minimalist, stilul electic este preferat mai ales de persoanele carora le plac incaperile incarcate. Este un stil imaginativ, care tine de talentul estetic si personalitatea fiecaruia.


1 Culori


Paleta de culori folosita de adeptii stilului eclectic este diversa. Insa, ca o regula generala, culorile neutre sunt folosite in special pentru crearea fundalului si pentru piesele de mobilier de dimensiuni mari iar culorile mai „indraznete”, pentru accente si mici detalii. De altfel, crearea de contraste reprezinta un element caracteristic al stilului eclectic.

Cele mai intalnite culori folosite in amenajarea unei case in stil eclectic sunt diverse nuante de alb, crem, maro, gri si negru.


2 Mobilier


Alegerea mobilierul tine de preferintele personale. Nu exista o regula in combinarea elementelor de mobilier, astfel ca ele pot fi clasice sau contemporane, sobre sau nonconformiste, apartinand unor stiluri total diferite. Texturile brute pot fi combinate cu materiale fine si elegante iar elementele uzate pot fi alaturate obiectelor finisate.

De regula, se foloseste mobila apartinand unor epoci diferite ce sunt combinate intr-un mod neasteptat dar totusi logic. De exemplu, un fotoliu elegant, clasic, poate fi asezat langa o canapea cu linii minimaliste. De asemenea, stilul eclectic iti permite sa asezi in jurul unei mese simple scaune mai vechi, care apartin unor trenduri si culturi diferite. Insa toate aceste piese de mobilier trebuie sa aiba un punct in comun astfel incat sa se potriveasca unele cu altele, sa exprime o poveste. Totodata, sunt alese in asa fel incat, impreuna, contribuie la crearea unei atmosfere relaxanta sau tonica, eleganta si sofisticata sau nonconformista, in functie de preferinte.

O tehnica de a crea un interior eclectic mai unitar este aceea de a folosi piese de mobilier din lemn de aceeasi culoare. O varianta asemanatoare este aceea de a potrivi materialele textile - tapiserii, draperii, stofe - din punct de vedere cromatic si al texturii.


3 Decoratiuni


Stilul eclectic inseamna crearea de contraste atractive si neasteptate intre elementele vintage. Designerii eclectici nu se rezuma doar la stilurile foarte cunoscute, ci adopta si elemente apartinant unor stiluri locale, mai putin cunoscute publicului larg.

Colectiile de piese de acelasi fel apartinand unor stiluri sau culturi diferite sunt un alt element caracteristic pentru stilul eclectic. Sau din contra, o casa amenajata in stil eclectic poate fi decorata cu obiecte colectionate din intreaga lume sau specifice unui anumit loc, dar care nu seamana neaparat unele cu altele.

O alta tehnica specifica in decorarea unei locuinte in stil eclectic este dispunerea unui obiect disparat, care sa nu apartina nici unei tendinte folosite pentru decorarea camerei respective.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare