Amenajarea casei

#gratar #gratar de curte # barbeque #pregatirea gratarului

Solutii pentru a preveni lipirea carnii de gratar

Gratarul poate da mari batai de cap unui bucatar neexperimentat. Afla cele mai importante sfaturi legate de ingrijirea gratarului, pentru a preveni lipirea carnii.

Secretul unui gratar reusit sta atat in folosirea corecta a uneltelor pe care le ai la dispozitie, cat si in intretinerea lor corecta.

Un gratar cu grilajul prost intretinut nu va praji bine carnea si nu iti vei putea impresiona rudele si prietenii cu priceperea ta culinara. Afla care sunt solutiile pentru a preveni lipirea carnii de gratar.
 

Se unge sau nu gratarul?


Cea mai simpla solutie pentru a preveni lipirea carnii de gratar este folositea unei folii de staniol. Profesionistii stramba din nas cand aud de acesta idee. Pentru unii este o solutie inestetica, in timp ce altii sustin ca gustul carnii prajite pe gratar este afectat.

Specialistii in barbeque sustin ca este important ca gratarul sa fie uns cu grasime din timp. Dupa folosire, cand gratarul este caldut, curata urmele de alimente de pe el cu o perie si apoi sterge-l bine cu servetele de hartie.

Unge-l apoi cu sunculita si pune-l in cuptorul preincalzit timp de cel putin doua ore. Grasimea se va praji si evapora, dar gratarul va ramane pregatit pentru urmatoarea folosire, iar carnea nu se va mai lipi de el.
 

Pregatirea gratarului


Incalzirea gratarului este un pas important inainte de folosire. Asigura-te ca lasi gratarul pregatit din timp cel putin 10 minute sa se incalzeasca. Foloseste manusi pentru bucatarie pe ambele maini pentru a nu te arde atunci cand il atingi.

Dupa ce gratarul s-a incalzit, foloseste furculita de gratar pentru a unge cu atentie grilajul cu o laveta curata imbibata in grasime de la carne sau in ulei de masline.

Odata ce ai uns si ai incalzit gratarul, prima bucata de carne pe care o pui la prajit trebuie sa sfaraie cand il atinge. Daca acest lucru nu se intampla, mai asteapta pana cand gratarul ajunge la temperatura potrivita.
 

Pregatirea carnii


Diferenta de temperatura dintre carne si gratar este responsabila pentru multe incidente neplacute in care aceasta se lipeste de grilajul gratarului.

Scoate din timp carnea din frigider sau congelator, astfel incat sa aiba timp sa ajunga la temperatura camerei inainte de a fi pusa pe gratar.
 

Nu grabi lucrurile


Daca iti place friptura in sange, gratarul nu este pentru tine. Lasa carnea sa se prajeasca bine pentru a preveni infectiile alimentare cu agenti patogeni.

Rabdarea este si un element important pentru prevenirea lipirii carnii de gratar. Cand carnea s-a lipit, mai las-o putin pe gratar. Daca o ridici cu forta folosind uneltele gratarului, va pierde lichidele care o ajuta sa fie frageda. Grasimea fierbinte care sare in toate directiile va inteti si flacarile care contribuie la lipirea carnii.

Urmareste cu atentie carnea pe gratar si intoarce-o atunci cand da semne ca este pregatita. Nu uita de faptul ca flacarile nu trebuie sa atinga niciodata carnea, lucru ce duce la formarea de compusi cancerigeni.

Dupa ce ai preparat o masa delicioasa pentru cei dragi, curata din nou gratarul cu o perie de sarma, apoi unge-l cu grasime si tine-l la cuptor. Astfel, va fi gata pentru o alta masa apetisanta, la urmatoarea folosire.

Sursa foto : Grillstock.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului