Amenajarea casei

#curatenie casa #curatenie in bucatarie #marmura #curatare marmura

Solutii de curatare a suprafetelor din marmura si granit

Blaturile din granit si marmura ofera un aspect deosebit bucatariei, insa sunt poroase si risca sa absoarba lichide care lasa, apoi, pete. Daca vrei ca blaturile bucatariei sa straluceasca de curatenie, iata cum poti elimina petele de pe suprafetele acestora!

O sumedenie de tipuri de lichide si sosuri pot lasa urme pe blaturile din marmura si granit. Printre acestea se numara sucurile de fructe, vinul, cafeaua, ceaiul, apa, otetul, uleiurile, ketchup-ul, grasimea si multe altele. Pentru ca indepartarea lor sa fie cat mai eficienta, este important sa le cureti de indata ce apar . Iata ce retete ai putea folosi pentru blaturile din marmura si granit:
 

Reteta cu bicarbonat de sodiu


Intr -o prima faza, sterge cu o carpa curata sau un burete suprafata murdara, indepartand o cantitate cat mai mare de substanta. Apoi, pulverizeaza apa pe pata si acopera imediat zona cu o pasta obtinuta din bicarbonat de sodiu si apa (foloseste ce cantitate iti doresti, astfel incat sa obtii o pasta cremoasa). Acopera pata cu o bucata de punga de plastic.

Lasa solutia sa actioneze timp de minim 24 de ore - bicarbonatul de sodiu se va usca si intari si va absorbi o buna parte din lichidul buclucas infiltrat in blatul de marmura ori granit. Dupa cele 24 de ore, inlatura pasta si spala suprafata cu apa calduta si sapun lichid . Daca pata este inca prezenta, repeta procesul pana cand aceasta dispare complet.
 

Reteta cu faina si sapun lichid


Pentru a crea amestecul-minune, ai nevoie de circa 250 gr de faina nealbita si 3 linguri de detergent lichid de vase. Amesteca ingredientele si adauga apa pana cand obtii un mix cu consistenta smantanii. Aplica crema pe pata de pe blat , asigurandu-te ca mixul are o grosime de circa 60 mm. In cele din urma, acopera totul cu o folie de plastic si lasa crema sa actioneze timp de 1 zi. Dupa 24 de ore, indeparteaza crema si spala bine zona cu apa si detergent de vase/sapun lichid. Daca pata persista, repeta procesul.
 

Reteta cu apa oxigenata


Apa oxigenta ar trebui, la randul ei, sa te ajute in combaterea petelor aparute pe blaturile din marmura si granit, insa, inainte de a o aplica pe o suprafata mai mare, testeaz-o pentru a te asigura ca nu iti decoloreaza blatul inchis la culoare.

Odata incheiat testul, foloseste o bucata de vata suficient de mare pentru a acoperi pata si imbib-o cu apa oxigenata, storcand excesul de lichid. Aplica bucata de vata pe pata si acoper-o cu o folie de plastic, lipind-o la capete pentru a o fixa. Apoi, plaseaza un obiect greu deasupra bucatii de vata si lasa apa oxigenata sa actioneze o zi. Daca pata nu a disparut, reaplica de cate ori este necesar.
 

Reteta cu amidon de porumb


Pulverizeaza pata cu apa distilata, dupa care presara o cantitate mica de amidon de porumb deasupra suprafetei afectate. Lasa solutia sa actioneze timp de 24 de ore sau mai mult. Sterge amidonul de porumb si reaplica, daca pata nu a disparut.

In situatia in care te confrunti cu pete de grasime, aplica imediat amidon de porumb si lasa-l sa actioneze 15 minute. Spala, apoi, zona afectata cu apa si sapun lichid - amidonul ar trebui sa inlature grasimea fara probleme.

Sursa foto: newclement.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului