Amenajarea casei

#caldura #incalzire #energie electrica #convector

Sisteme aditionale de incalzire: convectorul electric

Vremea rece isi intra in drepturi, luandu-ne pe nepregatite. Fie ca nu ai primit caldura de la centrala din zona in care locuiesti, fie ca locuiesti intr-un apartament prea racoros, pe zi ce trece esti tentat sa apelezi la un sistem complementar de incalzire. Pana cand vei avea bugetul necesar pentru un sistem de incalzire in pardoseala sau pentru o centrala de apartament , convectorul electric poate fi solutia de care ai nevoie in aceasta perioada.

 

Cum functioneaza

Puterea unui convector poate fi cuprinsa intre 500 si 2000 W. In functie de putere, un model poate avea 2 sau 3 trepte de incalzire, de intensitate variata: ex: 900 – 1800, 700 – 1400 – 2000.

Convectorul electric transforma energia electrica in energie termica. Acesta functioneaza pe principiul de recirculare a aerului, preluand aer rece si sufland aer cald.

Convectorul poate fi folosit atat iarna cat si vara, temperatura de functionare fiind cuprinsa intre 5 si 30oC. Ventilatorul ajuta la modificarea temperaturii din camera intr-un timp mai scurt, datorita dinamicii curentilor de aer antrenati in incapere.

Unde il pozitionezi

Cea mai buna varianta este achizitionarea si montarea unui convector de perete. Utilizatorii recomanda ca acesta sa fie montat in zona ferestrei pentru a prelua aerul rece. Grosimea medie a unui convector de perete este de 10 cm, ocupand astfel putin spatiu.

De asemenea, avantajul este dat si de posibilitatea de a lega dispozitivul direct in reteaua de energie electrica fara a mai ocupa o priza. Montat doar de catre o echipa specializata, riscul de supraincalzire sau incendiu va disparea.

In cazul in care optezi pentru un convector mobil, este bine sa ai in vedere dimensiunea picioarelor sau a rotilor acestuia. Atunci cand il transporti pe pardoseala, acesta nu trebuie sa agate covorul sau mocheta de pe jos. In caz contrar, riscul de incendiu este ridicat.

Convectorul poate fi instalat in orice camera a apartamentului, inclusiv in baie. Este foarte important ca sistemul sa fie prins pe un perete care nu intra in contact cu apa, pentru a-l proteja de stropiri sau accidente. Un model cu functie antiinghet poate fi folosit in balcon sau in exteriorul locuintei, insa si acesta va trebui ferit de precipitatii.

Cum il utilizezi

Termostatul reglabil si senzorul de caldura ajuta la mentinerea unei temperaturi constante in incaperea in care functioneaza convectorul. Datorita termostatului nu mai esti nevoit sa inchizi aparatul atunci cand este prea cald in jurul tau si sa il repornesti cand temperatura a scazut. Consumul de energie va fi redus doarece aparatul este in permanenta cald si va functiona cateva minute pentru a recupera gradele pierdute pana la temperatura ambientala setata de tine.

In cazul in care in aceeasi incapere se folosesc mai multe convectoare sau sisteme aditionale de incalzire , este necesar un termostat de camera.

Sistemul de protectie pentru supraincalzire consta intr-o siguranta care decupleaza convectorul in cazul in care apar probleme la sistemul electric.

In magazinele de specialitate, pretul unui convector este cuprins intre 100 si 500 RON.

Atentie! Convectorul de perete va fi montat doar de catre o echipa specializata. Verifica sistemul electric al locuintei inainte de a porni aparatul la intensitate maxima si asigura-te ca nu functioneaza si alti consumatori majori concomitent! Citeste manualul de instructiuni si cere ajutorul specialistului pentru a evita un incendiu de natura electrica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea