Amenajarea casei

#aer conditionat #canicula #aparat aer conditionat

Sfaturi privind instalatiile de aer conditionat

Stiai ca un aparat de aer conditionat cu putere mai mare decat este necesar pentru camera respectiva nu va spori confortul din locuinta? Din contra, un aparat de aer conditionat care este supradimensionat pentru un anumit spatiu va functiona mai putin eficient si nu va asigura confortul dorit. Avand o putere prea mare pentru camera in care este instalat, este foarte posibil ca aerul sa iti provoace dureri de cap.



Cum faci o alegere optima


Un aparat de aer conditionat da rezultate mai bune atunci cand functioneaza perioade relativ lungi de timp. Un regim de lunga durata permite instalatiei sa mentina o temperatura constanta a aerului si o scadere a umiditatii prin preluarea unei cantitati mai mari de vapori de aer din aer.

De aceea, este foarte important sa tii cont de capacitatea de racire a instalatiei de aer conditionat. In functie de suprafata camerei in care va fi instalat aparatul vei alege un model cu o capacitate mai mica sau mai mare de racire. Spre exemplu, pentru o camera de pana la 15 mp este suficient un aparat cu o capacitate de 7.000 BTU/h iar pentru una de 20-35 mp unul cu o capacitate de 12.000 BTU/h.


Exceptii de la regula


In cazul in care camera in care urmeaza sa instalezi aparatul de aer conditionat este umbrita este recomandat sa reduci capacitatea recomandata cu 10%.

De asemenea, daca incaperea beneficiaza de lumina solara un timp indelungat este bine sa optezi pentru un aparat de aer conditionat cu o capaciotate cu 10% mai mare decat cea recomandata in mod normal pentru suprafata respectiva.

Pentru bucatarie este bine sa alegi o instalatie cu o capacitate mai mare cu 40% decat valoarea recomandata in mod normal. Si acest lucru pentru ca in bucatarie temperatura si gradul de umiditate sunt mai ridicate in comparatie cu alte camere.
O alta recomandare tine de numarul de persoane care isi desfasoara activitatea in camera respectiva. Daca in incapere stau mai mut de doua persoane este bine sa maresti capacitatea instalatiei de aer conditionat cu 600 BTU/h pentru fiecare persoana in plus.


Alte aspecte importante


1 Este indicat sa nu montezi nici un aparat care reprezinta o sursa de caldura in preajma termostatului aparatului de aer conditionat. Termostatul va sesiza caldura degajata de aceste aparate si va functiona mai mult decat este necesar.

2 Daca ai posibilitatea aseaza instalatia de aer conditionat intr-un loc cat mai umbrit pentru ca aceasta va consuma cu circa 10% mai putin decat daca va fi asezata in bataia razelor de soare.

3
In zilele in care aerul este foarte umed este bine sa reglezi aparatul la viteza minima. Acesta va functiona mai bine si va prelua umezeala din aer mai eficient, crescand simtitor gradul de confort.

4 Evita sa reglezi aparatul la temperaturi mult mai scazute decat iti este necesar pentru a eficientiza consumul de energie electrica.

5 Este bine sa folosesti si un ventilator interior simultan cu aerul conditionat de fereastra. Aceasta combinatie va raci aerul mai repede si mai uniform, fara a creste consumul de putere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare