Amenajarea casei

#curatenie in bucatarie #germeni casa #bacterii casa #curatenie #bucatarie

Sfaturi esentiale pentru curatenia in bucatarie

Sanatatea noastra nu depinde doar de modul in care gatim mancarea, ci si de locul in care aceasta este pregatita. O bucatarie murdara, in care microbii si germenii sunt in elementul lor, este cu siguranta un risc major pentru sanatatea ta si a familiei tale. Descopera care sunt pasii de baza pentru o curatenie temeinica in bucatarie si care sunt locurile pe care trebuie sa le dezinfectezi adesea.

Masa si blatul


Masa este locul in care se aduna toata familia pentru a servi cele mai bune si delicioase preparate . Totusi, se intampla ca pe aceasta sa mai cada resturi de mancare (care nu sunt intotdeauna sterse la timp sau observate). Este esential sa stergi masa cu un produs dezinfectant , cel putin o data pe saptamana.

De asemenea, blatul este locul in care asezi tocatorul pentru a taia carnea si pentru a prepara mancarurile (mai ales daca acesta este in imediata apropiere a aragazului). Imagineaza-ti ca sar stropi sau bucati minuscule de carne care, daca stau prea mult pe suprafata respectiva sunt o sursa de germeni.

Dezinfecteaza blatul din bucatarie de fiecare data cand termini de gatit.
 

Frigiderul


Si frigiderul poate fi o sursa de germeni si bacterii. Rafturile stropite sau patate din cauza unor alimente reprezinta un pericol pentru sanatate. Sterge saptamanal interiorul frigiderului si dezinfecteaza suprafetele cu otet nediluat. Acesta curata, dezinfecteaza si improspateaza interiorul frigiderului in numai cateva clipe.
 

Tocatorul


Tocatorul este un depozit pentru microbi, un suport pentru adevarate colonii de germeni. Din pacate, acestia se dezvolta in crestaturile formate de-a lungul timpului si secreta o substanta care ii face imuni in fata detergentului pentru vase. Asadar, o simpla spalare cu apa calda si detergent nu are niciun efect.

Cea mai simpla varianta este sa pulverizezi otet pe toata suprafata acestuia dupa fiecare utilizare si spalare. In plus, cand crestaturile devin prea adanci, ar fi bine sa inlocuiesti tocatorul cu unul nou.

Sfat! Desi te-ai obisnuit probabil cu tocatorul de lemn, trebuie sa stii ca acesta este mult mai "apreciat" de catre microbi spre deosebire de cel de plastic. Asadar, incearca sa alegi plasticul in defavoarea lemnului.
 

Chiuveta


Chiuveta este si ea o sursa de bacterii. Gandeste-te doar la resturile de mancare care ajung pe scurgere si la apa calda care formeaza un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor si a germenilor. Pulverizeaza clor pe suprafata chiuvetei si toarna o cantitate suficienta si pe scurgere, o data pe saptamana.
 

Cuptorul


Cuptorul clasic sau cel cu microunde au in interiorul lor cantitati mari de resturi de mancare, stropi de grasime si alte alimente care in timp putrezesc si ajuta astfel la contruirea unei locuinte perfecte pentru germeni. Sterge periodic interiorul acestora cu o carpa imbibata in otet. De preferat este ca in acestea sa lasi, in prealabil, o cana sau un bol cu apa oparita pentru ca aburii sa inmoaie resturile de mancare. Astfel, nu va mai fi nevoie sa depui prea mult efort pentru a elimina resturile intarite.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea