Amenajarea casei

#culori #culoare #semnificatie #alb #negru

Semnificatia culorilor

Fie ca ne alegem noua draperie , fie ca e vorba de o glastra de flori sau o lumanare ne lovim mereu de problema alegerii culorii potrivite. Daca vrei sa nu petreci mai mult de cateva minute in fata rafturilor incearca sa iti selectezi paleta preferata in functie de specificul fiecarei culori.



ALBUL are un efect calmant si relaxant, energizant, purificator. In designul interior este folosit pentru a lumina o incapere, pentru a mari spatiul dar si pentru a inviora si a pune in valoare celelalte culori.

GALBENUL revitalizeaza, inveseleste, imbunatateste memoria, dar stimuleaza si apetitul. Gratie luminozitatii pe care o confera, aceasta culoare sugereaza curatenia. Privita mult timp, da senzatia de oboseala, dar in tonuri palide este suportabila. Studiile arata ca oamenii au tendinta sa isi piarda temperamentul mult mai repede in camere galbene.

CAFENIUL da senzatia de confort si intimitate conferind un efect pozitiv intre oameni. Este des intalnita in combinatie cu alte nuantele obisnuite ale pamantului, precum maroniu, galben, portocaliu si bej.

PORTOCALIUL emana energie, stimuleaza sistemul digestiv si elimina inhibitiile. Este o culoare veselie, insa pe suprafete intinse poate fi iritant. Nu este indicat sa folosesti portocaliul daca vrei sa creezi un mediu relaxant si calmant.

ROSUL stimuleaza activitatea cerebrala, ridica adrenalina oferind energie si incredere. Fiind o culoare agresiva, rosul trebuie folosit in tonuri mai pale sau doar pentru contrast alaturi de culori mai relaxante. Culoarea rosie ar trebui folosita doar pentru a sublinia ceva, nu ca o culoare principala. Incaperile in care predomina culoarea rosie creeaza nervozitate.

ALBASTRUL calmeaza, scade pulsul si respiratia, indeamna la calm si reverie, concentrare si liniste interioara . In exces, conduce la depresie. Studiile arata ca oamenii sunt mai productivi cand lucreaza intr-o camera albastra. Deseori albastrul se foloseste ca o culoare neutra, pentru a produce imbinarea mai multor culori.

VERDELE calmeaza, ajuta la alungarea depresiilor si starilor de anxietate oferind autocontrol si armonie. Culoarea verde este perfecta pentru relaxarea fizica si psihica.

ROZUL calmeaza, sporeste afectiunea si bunavointa. Studiile efectuate in mai multe inchisori au aratata ca atunci cand celulele prizonierilor sunt vopsite in roz, atitudinea agresiva se diminueaza vizibil, dar efectul nu este insa durabil. Dupa o expunere mai indelungata la aceasta culoare poate duce in final la o explozie de violenta.

AURIUL culoarea perfectiunii spirituale, culoarea sfinteniei este maiestos, dar folosit numai in cantitati mici. Pentru a intelege mai bine semnificatia acestei culori este de ajuns sa ne gandim la icoane.

MOVUL spiritualizeaza, linisteste, creeaza mister si accentueaza intuitia. Este o culoare asociata, in general, cu luxul, creativitatea, spiritualitatea si tot ceea ce este sofisticat. Are un efect benefic asupra starii mentale, sporind increderea in sine si forta spirituala.

MAROUL este culoarea care infrange extravaganta. In unele cazuri, aceasta culoare creeaza o senzatie de tensiune. Este solid, de incredere si ajuta la creerea unei atmosfere neutre, confortabile si primitoare.

NEGRU este puternic, indraznet si foarte intens. Aceasta culoare are efecte psihologice de neliniste, retinere, depresie, introversie. Pusa pe un perete va da impresia de adancime, greutate . Poate fi utilizata ca element de delimitare, contrast sau fond pentru celelalte culori.

Afla mai multe informatii utile din urmatoarele articole:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Cele 8 simboluri de bun augur. Tie care iti poarta noroc?

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea