Amenajarea casei

#curatenie #organizare #perdele #centru de interes #living

Secretele unei case frumoase

Ti-ai dorit intotdeauna o casa frumoasa si decorata perfect, dar nu ai avut timpul sau ideile necesare pentru a realiza exact ce ti-ai dorit? Decorarea casei nu ar trebui sa fie un lucru complicat deoarece cel mai important lucru este sa inveti sa fii multumit si sa pui in valoare lucrurile pe care le ai. Foloseste-te de cateva trucuri simple pentru a transforma o simpla casa in cea a visurilor tale.



Desi fiecare camera are nevoie de o atentie aparte, exista cateva lucruri generale pe care trebuie sa le aplici peste tot. Acestea vor fi facute inainte de a incepe sa investesti bani in lucruri pe care nu esti sigur ca vrei sa le cumperi.


1 Scapa de aglomeratia excesiva


O locuinta aglomerata este in primul rand obositoare si neprimitoare. Prin aglomeratie nu trebuie sa intelegi o cantitate prea mare de obiecte, ci poate doar obiecte dezordonate sau asezate necorespunzator. Astfel, elimini orice urma de frumusete si stil a casei tale.

Scapa de ziarele si revistele vechi pe care tot speri sa le citesti de multa vreme incoace. De asemenea, aplica cel mai vechi si practic sfat: scapa de orice obiect pe care nu l-ai mai folosit de 3 ani de zile. Amintirile ar trebui sa fie pastrate intr-o cutiuta si nu in balcon, in debara sau pe sifonier. Doneaza lucrurile care inca mai pot fi utilizate si bucura-te de un nou spatiu aerisit.

Dezordinea mai poate fi data si de un numar prea mare sau prea nepotrivit de decoratiuni. Acestea ar trebui pastrate doar daca indeplinesc anumite criterii: o valoare sentimentala importanta, o valoare materiala ridicata sau valoare practica. Cu toate acestea, nu este nevoie sa le expui pe toate. Impacheteaza-le si depoziteaza-le intr-un loc ferit. Pastreaza-le doar pe acelea care iti aduc o amintire placuta atunci cand le vezi.

Daca esti un colectionar, atunci rezerva un spatiu special pentru a-ti expune colectiile. In functie de numarul si de marimea acestora, alege un colt al camerei sau chiar o intreaga camera pentru a-ti satisface acest hobby.
Este dovedit faptul ca dupa eliberarea casei de lucrurile inutile, oamenii se simt mai relaxati si mai increzatori!


2 Invata sa pui totul in valoare


Daca tu iti cureti casa, este evident faptul ca aceasta are o valoare pentru tine si nu este doar un spatiu in care iti pierzi cateva ore din zi. Musafirii vor vedea exact ceea ce vrei tu sa le arati, iar o casa murdara transmite de fiecare data acelasi mesaj negativ.

Curatenia generala ar trebui facuta o data pe luna. Poate este mai bine sa nu o numim curatenie generala , pentru a scapa de incarcatura negativa de munca interminabila si chinuitoare. Imagineaza-ti o dimineata insorita, o cafea buna si muzica vesela. Asa ar trebui sa inceapa ziua in care iti vei curata casa. Cu cat esti mai vesel, cu atat vei termina mai repede si te vei bucura mai mult de efectul lasat.

Orice coltisor mai curat iti va oferi o noua perspectiva asupra casei, asupra amenajarii si asupra utilizarii spatiului. De asemenea, aceasta activitate iti starneste creativitatea, schimband de fiecare data ceva in amenajarea camerei . Astfel, nu te vei plictisi niciodata.


3 Alege un centru de interes care sa te reprezinte


Teoria centrului de interes este din ce in ce mai vehiculata. Intr-adevar, toata lumea ar trebui sa scape de camerele banale, dominate de o masa veche sau o vitrina tipatoare. Din pacate, aceasta teorie a fost inteleasa gresit de catre snobi, tratand centrul de interes ca pe o zona in care ar trebui sa isi expuna cele mai de pret obiecte din casa. Gresit!

Centrul de interes al unei camere ar trebui sa fie reprezentat de activitatea care iti face cea mai mare placere sau de obiectele care te atrag cel mai mult in camera respectiva. Intr-un dormitor nu ai foarte multe posibilitati, insa cel mai important este sa gasesti un echilibru intre aspectul plictisitor al patului si restul obiectelor si decoratiunilor.

Camera de zi, insa, ar trebui sa fie marcata de zona pe care o folosesti cel mai des. Astazi, majoritatea persoanelor vor spune ca locul preferat este canapeaua (impreuna cu masuta de cafea ) sau biroul de calculator. Cu toate acestea, nu este nicio problema daca centrul de interes al camerei este o masa pentru jocuri, un semineu sau cateva flori de apartament frumoase. Cel mai important este ca tu sa faci aceasta apreciere si sa nu te gandesti nicio clipa la ce ar crede persoanele care vin in vizita. Asigura-te ca pasii de mai sus au fost urmati si bucura-te de casa ta.


4 Exploateaza cheia succesului


Desi putine persoane realizeaza, succesul unei amenajari este dat de modul in care sunt decorate ferestrele. In primul rand, geamurile ar trebui sa fie impecabile, atat pentru a avea cat mai multa lumina, cat si pentru a nu crea un aspect murdar.

Plasa de tantari nu este chiar un accesoriu necesar, ba chiar ar dauna unei amenajari ca la carte. Insa, avand in vedere ca scopul unei locuinte este de a fi confortabila, plasa de tantari are un rol de baza, asa ca o pastram la vedere.

Perdelele devin acum elementul cheie. Ce culoare alegi? Ce textura? Ce lungime? Ce model? Aceste intrebari si multe altele apar din cauza faptului ca, atat perdelele, cat si corpurile de iluminat sunt alese ultimele atunci cand amenajezi. Astfel, culoarea peretilor sau modelul mobilei devin mult mai usor de ales decat perdelele.

Din pacate nu exista reguli clare in aceasta privinta si nici solutii salvatoare. Totusi, iata cateva repere:

  • nu folosi niciodata aceleasi perdele tot timpul anului; primavara si vara vei avea nevoie de o imagine luminoasa, vesela si racoroasa, in timp ce iarna va trebui sa alegi un model care sa inspire caldura si intimitate;
     
  • evita sa alegi o culoare asemanatoare cu cea a camerei; culoarea materialului difera in functie de lumina din magazin si de momentul zilei, asa ca sunt foarte mici sansele sa gasesti modelul perfect; in plus, nu vrei o amenajare banala, nu? Opteaza pentru o culoare complementara celei dominante a camerei sau pentru una neutra;
     
  • in ceea ce priveste dimensiunile, este simplu; lungimea perdelei ar trebui sa fie direct proportionala cu cea a camerei; daca in bucatarie se recomanda cele scurte si colorate, int-un salon de peste 40 mp poti vedea o perdea lunga pana in pamant.
     

Sursa foto : www.trendir.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea