Amenajarea casei

#apartament #bloc #camera

Riscurile cumpararii unui apartament vechi

Cumpararea unui apartament vechi implica o serie de verificari strans legate de istoria locului respectiv. Daca faci verificarile necesare, atunci poti face alegerea corecta. In caz contrar, riscul de a te trezi cu numeroase lucrari de restaurare exista si aduce dupa sine cheltuieli care pot ajunge la un sfert din suma platita pentru acel apartament.

1 Risc legat de instalatiile vechi
 

Durata de viata a unui apartament este considerata a fi de aproximativ 30 de ani. Daca apartamentul vechi pe care-l cumperi se apropie de aceasta varsta sau a depasit-o, asteapta-te la numeroase cheltuieli de restaurare.

Sunt mai multe sanse ca apartamentele din imobilele vechi sa aiba probleme legate de igrasie , instalatii si chiar structura interioara. Cele mai afectate zone din imobilele vechi sunt apartamentele de la parter si de la ultimul etaj, unde infiltratiile cu apa se fac mai usor. De aceea, tevile de scurgere vechi trebuie verificate.

De asemenea, este bine sa afli istoria locului in ceea ce priveste instalatiile sanitare si electrice, precum si izolarea termica si hidroizolatia. Este important sa stii daca si cand s-au mai facut lucrari de restaurare sau consolidare. In caz contrar, se poate sa te trezesti cu niste cheltuieli mari, cu totul neprevazute.
 

2 Risc de cutremur
 

Unul dintre factorii cei mai importanti in stabilirea unui pret, in cazul apartamentelor vechi, il reprezinta delimitarea prin cutremurul din ’77. Apartamentele vechi care au fost construite inainte de acel cutremur sunt considerate mai putin sigure si, prin urmare, pretul scade. Apartamentele construite dupa ’77 pot fi vandute cu preturi de peste 10.000 euro mai mari.

In plus, un apartament vechi poate avea un risc seismic mai mare.
 

3 Risc de probleme juridice
 

Un alt aspect al apartamentelor vechi tine de istoria sa juridica. Verifica cu multa atentie actele de proprietate, pentru a elimina orice riscuri cu privire la fostii proprietari: acte de donatie, mosteniri , cumparari etc. Inainte sa cumperi un astfel de apartament, trebuie sa stii sigur ca cel care primeste banii este proprietarul de drept.
 

4 Riscuri legate de lipsa banilor
 

Intr-un imobil vechi sunt mai multe sanse sa existe persoane cu posibilitati financiare foarte limitate, in comparatie cu un bloc nou. In acest ultim caz, cine isi permite sa cumpere un apartament intr-o cladire recent construita ar trebui sa nu aiba probleme in a-si plati intretinerea, lumina, gazul, apa etc.
 

5 Servicii sau facilitati mai putine
 

Un imobil vechi poate fi oriunde plasat, spre deosebire de un imobil nou, a carei locatie este gandita si in functie de zona. Astfel, poti gasi un apartament vechi la un pret bun, dar daca blocul nu are in apropiere niciun mijloc de transport, o piata, o gradinita etc, atunci pleci din start cu niste dezavantaje reale.

De asemenea, blocurile vechi au parcari foarte limitate, ceea ce poate sa scada din pretul de cumparare al apartamentului, dar nu rezolva si problema parcarii, in sine.
 

6 Lipsa unor dotari moderne
 

In cazul imobilelor vechi, exista posibilitatea ca unele dotari sa lipseasca, precum repartitoarele sau centralele electrice.
 

7 Compartimentarea neadecvata
 

Unele apartamente vechi au o compartimentare neadecvata, dupa planuri vechi, complet ineficiente in prezent. Cel mai mare dezavantaj consta in faptul ca acest lucru nu poate fi remediat in cazul blocurilor din beton unde peretii nu pot fi mutati.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare