Amenajarea casei

#bucatarie #curatenie in bucatarie #toxiinfectie alimentara #frigider # conditii de igiena

Respecta bucataria ta toate regulile sanitare?

Curatenia este un criteriu necesar, dar nu este singurul suficient pentru ca bucataria sa respecte toate regulile de igiena. Afla cum te poti asigura ca bucataria ta respecta regulile sanitare.

Toxiinfectiile alimentare pot fi evitate doar atunci cand cunosti si respecti regulile de igiena in bucataria ta. Pastrarea si gatirea alimentelor pot fi adesea problematice, daca nu cunosti toate regulile sanitare ce iti asigura sanatatea.
 

Pericole ascunse in bucatarie


Chiar daca prepari legumele si carnea separat si te speli pe maini dupa fiecare operatiune in bucatarie, o inspectie sanitara ar putea gasi nereguli in bucataria ta.

Unghiile lungi sunt un pericol adesea ignorat in bucatarie. Bacteriile pot ramane sub unghii chiar daca te speli corect pe maini! Praful depus in si pe dulapurile din bucatarie este un alt mediu propice pentru dezvoltare bacteriilor, astfel ca dulapurile trebuie curatate in mod regulat.

Suprafata pe care prepari mancarea trebuie dezinfectata in mod regulat, iar folosirea buretilor de bucatarie si a lavetelor pentru o perioada lunga de timp este un alt pericol pentru sanatatea ta si a familiei tale.

Spalarea temeinica cu jet puternic de apa a tuturor legumelor si fructelor, dar si a carnii inainte de preparare este un alt obicei care trebuie insusit de oricine foloseste bucataria ta.
 

Temperatura recomandata in frigider


In absenta unui termometru in frigider, nu stii daca alimentele tale sunt pastrate la temperatura corecta sau in conditii in care dezvoltarea bacteriilor este grabita.

Temperatura recomandata pentru a te asigura ca mancarea nu se deterioreaza in frigider este 4 grade Celsius, insa unele alimente trebuie pastrate chiar la temperaturi mai mici.

Carnea cruda poate fi pastrata la temperaturi intre 0 si 2 C, la fel ca si pestele si fructele de mare. Temperatura optima pentru oua este intr 3 si 4 C. Doar legumele si fructele pot fi pastrate in siguranta la temperaturi mai mari, de pana la 7 C, fara sa se deterioreze.

Daca achizitionezi un termometru pentru a verifica temperatura din frigiderul tau, foloseste-l corect. Termometrul alimentar trebuie pus intr-un pahar cu apa pe raftul din mijloc al frigiderului. Temperatura din frigiderul tau nu trebuie sa fie niciodata mai mare de 4 C daca pastrezi alimente proaspete in frigider. Temperaturile mai mici nu vor pastra alimentele in conditii mai bune, dar frigiderul va consuma mai mult curent electric, lucru reflectat in factura ta de energie.
 

Dezghetarea carnii


Solutia cea mai buna pentru dezghetarea carnii este si cea mai lunga: pune carnea in frigider. Cel mai bun loc pentru dezghetarea carnii este raftul de jos al frigiderului, unde lichidul scurs nu poate contamina alte alimente.

Daca alegi sa folosesti apa rece pentru a dezgheta carnea, apa in care o scufunzi trebuie schimbata o data la 30 de minute pentru a impiedica dezvoltarea agentilor patogeni. Carnea scufundata in apa rece trebuie sa fie impachetata corect, pentru a preveni infiltrarea apei in ambalaj.

Dezghetarea la cuptorul cu microunde este cea mai rapida metoda, dar odata ce carnea s-a incalzit trebuie gatita imediat, pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor. Nu dezgheta niciodata carnea in cuptorul cu microunde pe un suport de plastic, foloseste doar vase ceramice.

Respecta toate regulile sanitare in bucataria ta si Salmonela sau E. coli nu vor ajunge niciodata in meniul tau.


Sursa foto : Ljepota.ba

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea