Amenajarea casei

#repartitoare #calorifer #caldura

Repartitoarele de caldura maresc factura la intretinere

Instalarea unor repartitoare de caldura ar trebui sa duca la diminuarea facturii la intretinere pe timpul iernii intrucat contorizarea este menita sa te ajute sa platesti exact cat consumi. Insa, de fapt, repartitoarele nu masoara efectiv cantitatea de agent termic consumata pentru incalzirea locuintei ci nu fac alceva decat sa reimparta anumite costuri.


1 Ce sunt repartitoarele


Repartitoarele reprezinta dispozitive electronice ce cuantifica numarul de unitati de temperatura ce trec printr-un calorifer. Majoritatea modelelor de repartitoare sunt preprogramabile si au in componenta un display digital unde se afiseaza consumul instantaneu si precedent.

Dispozitivele sunt instalate de catre firme specializate, avizate de catre ANRSC - Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice.

Calculul se face cu ajutorul unui soft avizat de aceasta autoritate iar coeficientii sunt calculati de Institutul de Cercetare in Instalatii.


2 Ce inregistreaza de fapt


Teoretic, repartitoarele inregistreaza un anumit numar de unitati pe minut, in functie de ce temperatura are caloriferul. Daca temperatura caloriferului este sub 20-22o C, aparatul nu mai inregistreaza nici o unitate.
Insa in realitate aceste dispozitive nu masoara efectiv caldura cedata de calorifer in apartament ci masoara temperatura din casa care, atentie, poate fi influentata de alte aparate de incalzire, razele solare, aragaz sau cuptor etc.

Astfel, in conditiile in care folosesti o sursa suplimentara electrica de incalzire pe langa calorifer, termometrul din repartitoarele montate la calorifer va continua sa inregistreze, fapt care se va reflecta in costul facturii. Orice sursa de caldura din casa, chiar si un televizor, aduce un plus de unitati pe afisajul repartitorului.

Daca ai mai multe aparate electronice si electrocasnice in functiune iar casa ta este bine izolata cu geamuri termopan, ai putea plati facturi mai mari la caldura decat inainte de a-ti instala repartitoarele.
 

3 Cum influenteaza valoarea facturii de intretinere


Unitatile inregistrate pe fiecare repartitor de pe calorifer se inmultesc cu puterea in Wati a caloriferului de catre firma care face calculul. Valoarea facturii este influentata si de anumiti coeficienti stabiliti in functie de amplasarea locuintei si suprafata sa.

Mai mult de atat, potrivit ordinului 342/2010, persoanele care locuiesc in blocuri ce au instalate repartitoare sunt obligate sa plateasca cheltuieli comune in valoare de 30-50% din valoarea facturii pentru incalzire. Astfel, indiferent daca in casa se va folosi sau nu caloriferul, consumatorul va fi obligat sa plateasca aceste cheltuieli comune.

Mai mult de atat, daca esti posesor de centrala termica dar mai ai vecini ale caror apartamente sunt racordate la CET, vei fi nevoit sa platesti 30% din valoarea facturii pentru incalzirea blocului in lunile decembrie, ianuarie si februarie si 50% din factura în celelalte luni.

Reprezentantii ANRSC justifica acest lucru motivand ca nu este corect ca cei care se debranseaza sau cei care isi inchid repartitoarele sa arunce intretinerea in spatele vecinilor si ca in realitate, acestia se incalzesc cu caldura degajata de tevile care le trec prin apartament si cea care se transfera prin plansee, pardoseli sau pereti.

Chiar daca ordinul a starnit reactii contrare, fiind considerat de unii discriminatoriu si abuziv, acesta va fi aplicat incepand cu iarna aceasta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea