Amenajarea casei

#renovare garsoniera #amenajare garsoniera #renovare #garsoniera

Renovarea unei garsoniere: solutii practice pentru spatii mici

Deoarece garsoniera este, de regula, un spatiu foarte mic, conteaza cum utilizezi fiecare bucatica. Daca vrei sa te apuci de renovari, probabil te gandesti la solutii diverse pentru a economisi cat mai multi metri patrati si pentru a face spatiul sa para mai mare. Garsoiera ta poate deveni la fel de practica si de utila precum un apartament, insa trebuie sa tii cont de regulile de amenajare a unei locuinte de mici dimensiuni. Atunci cand vine vorba de renovare, finisajele joaca un rol important, deoarece acestea pot schimba complet designul si pot mari optic spatiul.

Iata ce trebuie sa ai in vedere in procesul de renovare a unei garsoniere mici:

Instalatiile

Daca instalatiile imobilului sunt mai vechi, atunci arunca o privire si verifica daca nu cumva necesita cateva inlocuiri. Inainte de toate, acesta este un aspect foarte important care nu trebuie nicidecum trecut cu vederea. In blocurile mai vechi, se intampla de multe ori ca locuitorii sa aiba diverse suprize neplacute legate de instalatiile sanitare si, cel mai probabil, nu vrei sa iti inunzi vecinii din cauza unei tevi ponosite, neschimbate la timp. Inainte sa incepi sa te ocupi de aspectul garsonierei, asigura-te ca instalatia nu va creea probleme. Daca e necesar, apeleaza la o echipa specializata care sa iti recomande cele mai bune materiale. Inlocuieste tevile vechi cu altele mai rezistente, cum este teava neagra sudata, destinata realizarilor de transport a apei calde si reci sau instalatiilor de incalzire. Odata cu ele, vei avea nevoie de fitinguri sudabile, care vor fi aplicate ulterior pentru schimbarea directiei unei conducte, prin sudura. Aceste materiale iti vor asigura o instalatie de calitate si un montaj sigur.

Ce culoare vor avea peretii?

LIVING-DORMITOR

Atunci cand alegi culorile peretilor, trebuie sa tii cont de un lucru foarte important: culorile deschise vor face mereu ca spatiul sa para mai mare. Avand in vedere faptul ca beneficiezi de o singura camera, este indicat ca peretii acesteia sa fie in totalitate albi. Astfel, vei obtine un spatiu luminos si aerisit.

BAIE

Pentru baie, poti sa alegi si culori mai jucause, pe care sa le combini intre ele intr-un mod armonios. Mozaicul este o alegere foarte buna in cazul unei bai mici, deoarece ofera un efect interesant si te ajuta sa obtii, vizual, mai mult spatiu. Alb, verde, galben, albastru si nuantele de crem si maro se preteaza foarte bine unei bai de dimensiuni reduse. Culorile inchise nu fac decat sa incarce incaperea si sa blocheze lumina naturala.

BUCATARIE

Daca bucataria este open space cu living-ul, atunci alege aceeasi culoare pentru ambele camere. Bucataria poate fi numita si inima casei, locul in care iti incepi dimineata cu pofta de viata. De aceea, necesita multa atentie la capitolul amenajare si este bine sa rezoneze cu stilul tau de viata si sa reflecte propriile gusturi. Pentru a anima putin atmosfera, coloreaza cu ajutorul accesoriilor si elementelor de decor.

Pardoseala

Cand alegi pardoseala garsonierei, ai destul de multa libertate. Indiferent daca optezi pentru gresie sau parchet, acestea trebuie sa fie in nuante deschise de bej sau gri, pentru a se intrepatrunde cu zugraveala. Poti alege sa delimitezi si cu ajutorul culorilor mai inchise, insa acest lucru te poate conditiona putin atunci cand alegi mobilierul. Pentru bucatarie, este indicat sa alegi gresia, deoarece este mai usor de intretinut.

Ce piese de mobilier alegi pentru o garsoniera mica?

Deoarece o garsoniera combina living-ul cu dormitorul, va trebui sa alegi piese de mobilier cat mai practice si pline de utilitate. Mobilarea se va face intotdeauna in functie de spatiul de care dispui si este indicat, in acest caz, sa optezi pentru mobila multifunctionala. Spre exemplu, poti alege o canapea extensibila care sa aiba si rol de pat, o masuta de cafea pe roti, cu spatiu de depozitare si o comoda pentru tv, unde sa poti adaposti o parte din lucruruile personale, haine si accesorii. Poti alege un dressing deschis, cu rafturi si loc pentru umerase. Acesta te va incuraja sa iti tii mereu garderoba aranjata si sa depozitezi lucrurile in ordine. Paturile rabatabile de perete sunt optiunea ideala pentru garsonierele mici, deoarece te ajuta foarte mult sa economisesti spatiu, pe timp de zi.

Mobilierul pentru bucatarie trebuie sa fie cat mai practic si util, asa ca alege corpuri suspendate si o masa pliabila de perete. Bucatariile garsonierelor sunt foarte mici, dar asta nu inseamna ca nu se pot gasi solutii ideale pentru fiecare spatiu in parte. Mergi pe o paleta de culori simple, fara sa incarci inutil.

In baie nu trebuie sa ai nimic mai mult decat strictul necesar: cabina de dus sau cada, un dulap mic si o oglinda cat mai mare. Oglinzile sunt extrem de benefice atunci cand vrei sa dai iluzia de mai mult spatiu, asa ca nu ezita sa apelezi la ele. Nu uita ca incaperile trebuie sa fie bine luminate, asa ca alege perdele si draperii deschise la culoare. O varianta practica si simpla o reprezinta jaluzelele orizontale, pe care le gasesti intr-o mare varietate de culori si modele.

Iti poti amenaja garsoniera in stilul dorit de tine, atata timp cat tii cont de cateva reguli de baza pentru spatiile restranse. Atata timp cat pui confortul pe primul loc, nu ai cum sa dai gres in aceasta misiune. Cel mai important este sa te simti cat mai bine atunci cand ii treci pragul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea