Amenajarea casei

#amenajari interioare #locuinta #accesorii #mobilier #stil #maroc #stil marocan

Rafinament si exotism - stilul marocan

Daca vrei sa aduci un aer exotic in casa ta, atunci decorul marocan reprezinta reteta perfecta. De la culorile vibrante la mobilierul luxos, stilul marocan reuseste sa introduca dramatismul in viata moderna, oferindu-ti o oaza de relaxare .

1 Culoare desprinsa din razele desertului

Scaldat de razele soarelui, dar si de valurile marii, Marocul isi ia inspiratia din culorile reliefului cu care a fost binecuvantat. Nuantele vibrante de oranj si rosu isi gasesc echilibrul in sclipirile de albastru si verde.

Completeaza aceasta paleta cu vibratia sclipirilor de desert. Daca aveai impresia ca toate aceste culori puternice sunt folosite pentru accente, te-ai inselat. In stiul marocan nu incape modestie, dar opulenta si indrazneala nu inseamna , ci dimpotriva, rafinament si exotism.

De exemplu, o camera de un albastru inchis poate realiza efectul dramatic, in combinatie cu o mobila de un lemn inchis la culoare, placi din ceramica si covoare orientale. Pregateste-te pentru excese, totul insa cu mult farmec si savoare. Cuvintele cheie? Culoare in abundenta.

2 Mobila de o simplitate izbitoare

Daca interiorul in abunda de culoare, mobila isi pastreaza linia simplitatii. Canapelele si mesele trebuie sa se situeze cat mai aproape de sol. Adauga fotolii gen perne, pe care poti sa te asezi in voie. Regula aceasta nu trebuie sa o aplici neaparat in toata casa, insa livingul poate fi camera perfecta pentru a face o declaratie de decor.

In ceea ce priveste dormitorul, poti pastra stilul marocan apeland la materiale precum fierul forjat sau lemnul sculptat. Daca mobilierul din fier forjat se gaseste cu usurinta in diverse magazine, mobila sculptata s-ar putea sa nu fie atat de accesibila. Mentine insa autenticitatea si nu apela la orice solutie.

Daca alegi lemnul, atunci opteaza pentru obiecte realizate special pentru stilul marocan, fara improvizatii . Cada din baie isi pierde forma clasica. Opteaza pentru un jacuzzi, insa daca spatiul nu it permite, atunci "umbla" la chiuveta. Alege o chiuveta rotunda si mizeaza pe aplicatii aurii.

In ceea ce priveste bucataria, cateva placi din ceramica cu modele traditionale marocane, mobila in culoarea nisipului si condimente expuse fara modestie iti vor aduce in casa farmecul marocan.

3 Abundenta de materiale

Secretul stilului marocan consta in combinarea materialelor luxoase cu imprimeurile traditionale. Daca vrei sa apelezi la o solutie de compromis, iarasi acest principiu nu se aplica Marocului.

Da fuga in magazinele de profil si incearca sa achizitionezi de la acestea materialele de care ai nevoie. In primul rand, Marocul nu ar mai fi autentic fara covoarele sale orientale. Pe o inchis la culoare, un mic covor oriental te va purta pe meleaguri exotice.

Impodobeste-ti ferestrele cu draperii lungi impunatoare, carora le poti alatura perdele fine, albe, rosii sau albastre, lungi de asemenea pana in pamant. Leaga-le cu cordoane groase, grele, pentru a aduce aerul boem tipic marocan.

Nu te sfii sa iti achizitionezi un pat cu baldachin pe care sa il scalzi, de asemenea, intr-o de perdele colorate. Pana si perdeaua din baie ar trebui sa pastreze insemnele traditionale marocane.

Cand vine vorba de perne, in stilul marocan nu exista cuvantul "exces". Aseaza-le peste tot: pe jos, pe canapea, pe scaune, in dormitor, in culori si forme diferite.

4 Accesorii si motive traditionale

Lumina in stil marocan trebuie sa fie insinuanta, misterioasa, calda si discreta. Lampadarele sunt colorate, deseori confectionate din sticla, lemn sculptat sau metal fin modelat. Un mod simplu de a obtine lumina potrivita este folosirea lumanarilor: opteaza pentru lumanari colorate, de diferite simensiuni, si aseaza-le pe podea, in diferite colturi ale camerei.

Oglinzile sunt nelipsite din decorul marocan, pentru ca subliniaza usor frumusetea interiorului, aducand in casa o lumina placuta. Rama acestora trebuie sa urmeze linia mobilierului, insa poate fi impodobita usor cu elemente pretioase.

Seturile de ceai in stil marocan, tavile din argint, cuferele din lemn sculptat si lampile in care poti strecura lumanari sunt un must-have al stilului marocan.

Adauga tututor acestor elemente savoarea specifica meleagurilor marocane. Opteaza pentru betisoare parfumate – scortisoara, trandafir, sofran, scortisoara.
 

Citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare