Amenajarea casei

#credite imobiliare #prima casa #programul prima casa #credit prima casa

Prima Casa isi revine odata cu inasprirea conditiilor la alte credite

Numarul creditelor acordate prin prima casa a crescut cu 1.000 in numai trei saptamani. Mai mult, reprezentantii bancilor sunt de parere ca vor epuiza plafonul acordat in urmatoarele 12 luni, una dintre explicatii fiind inasprirea conditiilor de creditare in valuta, in afara de cele Prima Casa , anuntata de reprezentantii BNR.

 

Prima Casa nu are de suferit


Reprezentantii bancilor au sustinut ca odata cu toamna se va simti si un elan al creditarii prin Prima Casa. Cresterea s-a simtit de la saptamana la saptamana, in sucursalele marilor banci, cu precadere in ultima perioada, cauza find inasprirea normelor BNR de acordare a creditelor, in afara de cele Prima Casa.

"Clientii de Prima Casa nu s-au grabit niciodata. Mereu au fost asteptari referitoare la scaderile de preturi si lumea a cautat intotdeauna cele mai bune oferte. Ce ar putea crea acum anumite emotii in piata sunt aceste masuri recente anuntate de BNR cu privire la restrictionarea creditelor in valuta. Dar Prima Casa ramane in continuare cu avans de 5%. Nu este insa foarte clar in ordonanta daca celelalte criterii, riscul valutar, vor conta la Prima Casa", a declarat Adrian Jantea, potrivit imopedia.ro.

Oficialii BCR au declarat ca vor epuiza plafonul mai repede decat estimasera initial. „Categoric a existat o crestere a ritmului de depunere a cererilor la sucursale si, in aceste conditii, probabil ca undeva in urmatoarele 12 luni o sa epuizam tot plafonul.

Din perspectiva creditarii ipotecare, impactul solicitarii unui avans de 30% in cazul creditelor acordate in euro credem ca va conduce la accelerarea utilizarii plafonului alocat pentru creditele Prima Casa si din aceasta perspectiva, cel putin in 2012, cei care doresc sa-si achizitioneze o locuinta si intrunesc conditiile programului nu vor fi afectati.", a declarat Corneliu Cojocaru, director de comunicare BCR.

 

Programul Prima Casa poate fi incheiat


Reprezentantii bancilor sustin insa ca nu se va mai ajunge niciodata la nivelurile marcate in prima editie a acestui program. Interesul a scazut constant in ultimii ani. Tocmai de aceea poate, se vorbește neoficial despre incheierea programului.

„Din punctul meu de vedere, programul Prima Casa a fost interesant si pe perioada verii. E normal sa fie putin mai redus numarul cererilor, pentru ca a fost perioada de vacanta. Eu nu pot sa va spun de cererile care au ajuns azi sau ieri, vacantele s-au terminat acum o saptamana, la modul general. Deci nu as putea spune ca interesul a fost mai scazut pe perioada verii, ci ca in acest sezon oamenii arata un interes mai scazut pentru achizitia unei locuinte, au alte prioritati", a explicat Adrian Jantea, director promovare si distributie persoane fizice in cadrul BRD, potrivit aceleasi surse.

La fel cum a scazut numarul creditelor acordate, a scazut si suma medie acordata prin intermediul unui credit Prima Casa 4. Astfel, in primele doua luni si jumatate de la lansarea acestei etape, valoarea medie a fost de circa 38.340 euro, la un total al creditelor de 160 milioane euro.
Programul Prima Casa 4 a inceput in luna iunie, dupa o luna de intarziere.

La aceasta editie, Guvernul a decis ca garantia statului pentru creditele contractate prin programul Prima Casa sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 mp si doresc un confort sporit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea