Amenajarea casei

#aparat de aer conditionat # masuri anti-canicula #aer conditionat

Pregateste aparatul de aer conditionat pentru o vara torida

Temperaturile ridicate fac parte din viata noastra de zi cu zi in lunile de vara. Cea mai buna metoda de aparare impotriva temperaturilor caniculare ramane aparatul de aer conditionat. Daca ai unul acasa, trebuie sa stii ca si acest aparat necesita o minima ingrijire.

Inainte insa de cumpara un astfel de aparat trebuie sa stii cum functioneaza. Aparatul de aer conditionat este un dispozitiv prin itnermediul caruia aerul dintr-o incapere este racit. Este foarmat din trei parti: compresorul, condensatorul si evaporatorul. Fiecare parte contribuie la racirea aerului.

Un sistem fix de aer conditionat este format din componente interne si externe. Componentele interne sunt evaporatorul, bobinele de racire si ventilatoarele de racire. Componentele externe sunt compresorul si condensatorul. Toate tipurile de aparate de aer conditionat trebuie intretinute cu atentie. Filtrele acestor aparate trebuie curatate frecvent de praf pentru a functiona corect.
 

Cum functioneaza aparatele de aer conditionat


Aparatele de aer conditionat functioneaza pe baza de freon. Freonul este transformat in gaz si devine instant mai rece. Acest gaz rece circula apoi prin componentele aparatului de aer conditionat si ajunge in incaper, unde raceste aerul.

Aparatul de aer conditionat trebuie instalat de un personal calificat. Nu incerca sa il instalezi tu, deoarece te poti confrunta cu o serie de probleme. Dupa instalare insa, aparatul de aer conditionat trebuie intretinut, pentru ca sistemul sa functioneze corect, in special atunci cand temperaturile ating cote alarmante.
 

Cum sa intretii aparatele de aer conditionat


1. Schimba filtrele. Filtrele aparatului de aer conditionat se gasesc in trapa, care se gasesc in unitatea centrala. Filterele trebuie verificate cel putin o data pe luna. Un filtru incarcat cu diverse particule ingreuneaza circulatia aerului si procesul de racire. In cazuri mai severe, intreg aparatul se poate strica. Pe piata exista si filtre impotriva alergenilor, insa acestea trebuie curatate mult mai des.

2. Verifica sistemul de condens. Atunci cand aerul rece se intalneste cu aerul cald apare efectul de condens. Sistemele de aer conditionat au o serie de metode de a face fata acestei situatii. Daca aparatul tau dispune de o pompa de evaporare, ai grija ca aceasta sa functioneze corect. Ai grija si unde pozitionezi sistemul de evaporare, astfel incat apa sa nu iti afecteze locuinta.

3. Indeparteaza mizeria. Pentru ca aparatul de aer conditionat sa functioneze corect este foarte important sa fie pozitionat intr-un loc bine aerisit, iar circulatia aerului sa nu fie obstructionata de diverse obiecte. De asemenea, la inceputul verii este indicat sa stergi aparatul de aer conditionat cu o solutie din apa si detergent.

De asemenea, daca descoperi ca in filtrele sau componentele aparatului de aer conditionat s-a dezvoltat mucegai, cheama personal specializat, care sa curete cat mai bine aparatul. Acestia vor curata intregul sistemul de aerisire, iar aparatul tau de aer conditionat va functiona mult mai bine si te va proteja de temperaturile ridicate ale verii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului