Amenajarea casei

#casa #amenajare casa #pompa de caldura # pret pompa de caldura # instalare pompa de caldura

Pompa de caldura

Pompa de caldura este o instalatie care te poate ajuta sa iti incalzesti eficient locuinta, dar si sa realizezi economii considerabile, protejand, in tot acest timp, mediul inconjurator. Daca iti doresti o instalatie de acest tip in locuinta proprie, iata ce ar trebui sa stii despre pompa de caldura!

Ce este pompa de caldura?

Pompa de caldura este o instalatie de incalzire a locuintei care preia caldura din mediul inconjurator - din sol, apa, aer - si o transforma in energie termica. Desi exista pompe de caldura ce se folosesc de resurse de apa sau de aer pentru a genera energie termica, cea mai raspandita instalatie de acest tip este aceea care se foloseste de caldura inmagazinata in sol.

Tipul de pompa care se foloseste de caldura stocata in sol este eficient si practic, in special datorita faptului ca, desi temperaturile exterioare variaza considerabil de-a lungul unui an, cele din interiorul pamantului raman relativ constante. In acest fel, pompa de caldura poate functiona optim in cea mai mare parte a anului.

Principiul de functionare al pompei de caldura

Principiul de functionare al unei pompe de caldura este similar celui dupa care functioneaza frigiderul. In cazul pompei, caldura este preluata printr-un agent de lucru (lichid antigel, in cazul sistemelor inchise, respectiv prin apa subterana, in cazul celor deschise), dupa care este trimisa in pompa de caldura. Preluarea se face prin sonde de adancime sau colectori de suprafata.

In timpul preluarii caldurii din mediul ambient, in vaporizator se afla lichid antigel sau alt agent de lucru cu punct de fierbere scazut, la presiune redusa. Acesta preia caldura, atinge punctul de fierbere si, apoi, se evapora. Gazul este comprimat cu ajutorul unui compresor, marindu-i presiunea. In acest fel, temperatura gazului atinge valoarea dorita de utilizator. Agentul de lucru cedeaza caldura circuitului de incalzire si devine, astfel, din nou lichid. Ulterior, circuitul poate fi reluat. In timpul functioarii, pompa de caldura nu genereaza emisii poluante ori periculoase pentru oameni si mediul inconjurator.

De ce o pompa de caldura?

Investitia intr-o pompa de caldura s-ar putea dovedi profitabila din mai multe puncte de vedere. Pompa de caldura functioneaza, pana la 80%, fara a consuma energie electrica, aspect care o transforma intr-o instalatie ecologica, dar si foarte economica.

Pompa de caldura nu polueaza, intrucat nu produce dioxid de carbon, este silentioasa si nu foloseste flacara deschisa, in acest fel eliminand eventualul pericol de explozie. Totodata, daca este montata corect, instalatia nu are nevoie de intretinere si rezista mai bine de 20 de ani.

Pretul unei pompe de caldura este piperat, insa investitia merita facuta, datorita duratei ridicate de viata a instalatiei. In functie de suprafata pe care urmeaza sa o incalzeaza, dar si de model, o pompa de caldura poate costa intre circa 1500 euro (pentru o suprafata de maxim 50 mp) si 6500 euro (pentru o suprafata de maxim 500 mp).

Foto: miller-pattison.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Diabetul si terapia cu insulina la feline

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului