Amenajarea casei

#izolare termica #polistiren #termoizolare

Polistiren

polistiren este un compus chimic folosit la scara larga pentru cele mai multe tipuri de plastic. Polistirenul solid este folosit pentru fabricarea diferitelor obiecte ca: tacamuri de unica folosinta , carcase de CD-uri si alte materiale pentru ambalarea si izolarea produselor. Pentru izolarea caselor se foloseste polistiren expandat sau extrudat, materiale ce se obtin prin procesarea polistirenului.


Istoric


In anul 1831 un medic pe nume Eduard Simon a descoperit pentru prima data estirenul, un lichid incolor provenit din coaja unui copac (Liquidambar orientalis).

In 1930 polistirenul a fost sintetizat pentru prima data in industrie printr-un proces chimic numit polimerizare unde moleculele de estiren se apropie in cadente si formeaza o substanta solida.

La scara larga, polistirenul a inceput sa fie folosit mai tarziu, dupa anii ’50, cand societatea germana BASF initiaza producerea unui nou produs numit: polistirenul expandat.


Polistirenul expandat (EPS)


EPS-ul se fabrica in blocuri mari care ulterior sunt taiate in placi si bucati mici, de obicei personalizate dupa cerintele clientilor.

Polistirenul expandat (EPS) este folosit si pentru izolarea exterioarelor cladirii dar si la acoperis, tavan si pardoseli . Poate fi folosit poate fi folosit atat pentru constructiile noi cat si pentru a le renova pe cele vechi.

Polistirenul expandat se gaseste pe piata sub forma de panouri cu o grosime de pana la 10 cm. Densitatea normala este de: 10, 15, 20, 30 kg/m3.

Pentru o izolare adecvata a locuintei, specialistii recomanda placi de polistiren cu o grosima de circa 8 cm si o densitate de 15 sau 20 kg/mc.

Pe langa folsirea in constructii, polistirenul expandat se mai foloseste ca ambalaj pentru multe alimente, electricasnice, mobila, masini si diverse unelte.


Polistirenul extrudat (XPS)


Polistirenul extrudat are o structura celulara inchisa (spre deosebire de polistirenul expandat), astfel ca nu are capacitatea de a „respira“. De aceea, acest material, in forma standard,  nu este recomandat pentru termoizolarea exterioara a fatadelor.

In cazul in care izolezi peretii exteriori cu polistiren extrudat standard, este posibil ca la iarna sa ai probleme cu igrasia, in conditiile in care umiditatea in camera este relativ ridicata, avand in vedere ca acest material are un grad de permeabilitate foarte redus.

Exista totusi pe piata placi de polistiren extrudat recomandate pentru izolarea interioara si exterioara a peretilor insa acestea nu au de regula mai mult de 2 cm grosime. Polistirenul extrudat pentru fatade are o conductivitate termica de 0.023 - 0.029 si permeabilitate la vapori cu 400% mai buna decat extrudatul standard.

Polistirenul extrudat are i si rezistenta termica superioara cand scade temperatura fata de polistirenul expandat si poate fi folosit cu success pentru izolare pardoselii.

De asemenea, polistirenului extrudat are o impermeabilitatea superioara polistirenului expandat, astfel ca poate fi folosit pentru termoizolari in medii umede – terase, socluri, fundatii etc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea