Amenajarea casei

#casa #plasma #amenajare casa #sistem de incalzire #plasma termica

Plasma termica

Plasma termica reprezinta un sistem nou de incalzire, din ce in ce mai popular datorita avantajelor pe care le implica. Daca te afli in cautarea unei variante de incalzire a locuintei odata cu apropierea sezonului rece, afla mai multe detalii despre plasma termica cu infrarosu!

Ce este plasma termica?

Plasma termica este un sistem de incalzire cu infrarosu ce ia forma unui panou radiant, similar ca aspect televizoarelor cu plasma (de unde si denumirea). Acest generator de caldura are suprafata de sticla si emite caldura la temperaturi scazute, energia termica fiind difuzata uniform.

Cum functioneaza plasma termica?

Plasma termica genereaza caldura datorita argintului aplicat intr-un circuit dublu pe partea interioara a sticlei. In momentul in care curentul electric traverseaza reteaua de argint, iau nastere ionii de argint. Acestia determina ionizarea aerului si aparitia efectului nanosilver. Sticla aflata la suprafata panoului se incalzeste si emite radiatie in spectru infrarosu. In timpul functionarii, un senzor de temperatura asigura protectia circuitului, evitandu-se, astfel, supraincalzirea.

Prin faptul ca se foloseste radiatia in spectru infrarosu, plasma termica functioneaza intocmai ca un Soare: incalzeste obiectele din incapere, care, la randul lor, vor emite caldura in jurul lor.

Tipuri de plasma termica

In comert exista doua tipuri de plasma termica: plasma cu control mecanic si plasma electronica.

Plasma termica cu control mecanic dispune de un buton de pornire/oprire, iar functionarea are loc pe treapta maxima de putere. Unei plasme cu control mecanic ii poate fi atasat un termostat care sa permita reglarea temperaturii ambientale.

Plasma termica electronica functioneaza pe patru trepte de putere. Ultima treapta (a patra) determina incalzirea rapida a incaperii. Plasma cu control electronic poate fi reglata printr-un termostat extern sau cu ajutorul unei telecomenzi. In situatia in care o pana de curent intrerupe functionarea plasmei termice, la remedierea problemei, plasma porneste automat pe treapta 2 de incalzire.

Avantajele unei plasme termice

Plasma termica reprezinta cel mai nou si mai inovator sistem de incalzire pentru locuinte si, drept urmare, este cel mai eficient si mai prietenos cu mediul inconjurator. Printre cele mai importante avantaje pe care le ofera montarea unor plasme termice in locuinta se numara:

  • Puterea nominala ridicata. Datorita acestei caracteristici, in locuinta pot fi instalate mai putine plasme termice, randamentul fiind acelasi.
  • Inertia termica indelungata. Chiar si dupa ce plasma termica nu mai functioneaza, sistemul continua emisia de radiatie infrarosu timp de inca 5-10 minute.
  • Aspectul. Plasma termica are un aspect luxos, high-tech, perfect pentru o locuinta amenajata in stil contemporan si nu numai.
  • Costurile reduse. Datorita faptului ca se adapteaza rapid la diferentele de temperatura, plasma termica poate determina reducerea costurilor de intretinere a locuintei cu pana la 50%.
  • Flexibilitatea la montare. Plasma termica poate fi montata in orice incapere a casei (exista modele speciale pentru incaperi cu umiditate ridicata, precum baia), pe perete sau pe tavan.
  • Durata de viata. Plasma termica are o durata de viata de 25-30 de ani.

Dezavantajele unei plasme termice

Plasma termica nu prezinta multe dezavantaje, insa trebuie mentionat faptul ca radiatia infrarosu nu are un efect sesizabil la incalzirea gresiei si a marmurii.

Foto: panouri-infrarosu.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului