Amenajarea casei

#apartament #plante ornamentale

Plante ornamentale pentru apartament fara flori. Dar foarte frumoase

Plantele de interior ornamentale decoreaza orice colt banal al locuintei, ofera o pata de culoare incaperilor monotone si au efecte benefice de purificare a aerului, asigura un somn mai odihnitor si linistitor, dar si o stare generala de bine.

In unele cazuri ele concureaza la capitolul frumusete cu toate plantele cu flori deoarece frunzisul are rol decorativ in primul rand prin culoare, dar si prin dimensiuni si forme.

Acestea sunt cele mai frumoase plante ornamentale pentru casa ta:

Aspidistra

Aceasta este o planta ornamentala prezentata sub forma de tufa care are sub pamant un rizom scurt din care ies frunze petiolate lungi de pana la 60 cm cu forma de lance si culoare verde inchis. Aceste plante fac flori de culoare violet care apar primavara direct din rizom. Lumina este foarte importanta pentru cresterea si dezvoltarea plantei. Aspidistra prefera spatiile luminoase, dar ferita de actiunea directa a rezelor soarelui, dar se va adapta cu usurinta la toate conditiile, aceasta fiind de altfel o planta foarte rezistenta pentru interior. Trebuie sa fie udata diferit tinand cont de anotimp. Dar, atentie! Floarea Aspidistra este afectata de excesul de umiditate al solului.

Codlaeum

Aceasta este o planta sub forma de arbust , iar frunzele sale au niste culorilor interesante. Frunzele variaza ca marime, forma si culoare si sunt liniare sau eliptice, rasucite sau ondulate, avand nuante de verde, rosu, galben sau chiar pestrite. Pe o planta pot sa apara frunze de culori, forme si marimi diferite tinand cont de varietate.

Aceasta planta se simte bine in zonele umede si calde, iar temperaturile sa fie cuprinse intre 18 si 25 de grade C. La temperaturi sub 15 grade Codlaeum va ramane fara frunze. Are nevoie de umiditate atmosferica mare, de cel putin 80 % si de aceea va trebui sa pulverizezi periodic apa pe frunze. Pamantul trebuie sa fie fertil, usor si foarte bine drenat. PH-ul solului trebuie sa fie acid si pamantul se va mentine reavan chiar si iarna. Specia aceasta iubeste soarele, insa se va simti bine si la semiumbra. Aici, frunzele nu se vor colora foarte puternic.

Chlorophytum

Chlorophytum sau planta paianjen prefera un loc luminos ferit de bataia directa a soarelui si de curentii de aer.

Aceasta planta se uda regulat si de preferat astfel incat pamantul sa fie reavan. Iarna, in perioada de repaus se va reduce cantitatea de apa si intervalul de udare. Udarea se face obligatoriu cu apa decalcifiata. Apa calcaroasa se poate trata adaugându-se cateva picaturi de otet sau de zeama de lamaie la o galeata de apa. Aceasta solutie este recomandata la majoritatea plantelor de apartament.

Chlorophytum nu tolereaza temperaturile foarte scazute, de preferat iarna sa nu scada sub 10°C. A se evita apa in farfurie. Planta sufera mai mult de pe urma udarii excesive decat in caz de seceta.

Dracena marginata

Originara din Africa tropicala si din insulele Canare, Dracaena marginata este adesea confundata cu speciile genului Cordyline, cu care se aseamana, dar au modalitati de ingrijire diferite.

La udarea dracenei marginata trebuie avut in vedere ca intre doua udari pamantul sa se usuce in profunzime, altfel radacinile vor putrezi, tulpina se va înmuia, iar funzele se vor ingalbeni. Dracena se uda cu o cantitate moderata de apa, fara sa se imbibe tot pamantul. Dar, trebuie pulverizata apa pe frunze zilnic sau cat mai des posibil deoarece aerul uscat din locuinte ii provoaca uscarea si uscarea varfurilor frunzelor. In perioada iernii frecventa udarilor se reduce la jumatate, continuand doar cu pulverizarea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea