Amenajarea casei

#hol #placi ceramice #piatra #gresie #balcon #abraziune #bucatarie #faianta

Placile ceramice: aspecte de care sa tii cont inainte de achizitionare

Pe cat de estetice, pe atat de rezistente, placile ceramice sunt o investitie de viitor in designul casei tale. Sunt folosite in baie si in bucatarie, insa pot fi utilizate cu succes si in alte zone ale locuintei, precum holul, balconul ori camerele principale. In 2013, placile ceramice - gresia si faianta - se numara printre tendintele de top in amenajarea casei. Totusi, pentru a face cele mai bune alegeri, este necesar sa ai in vedere o serie de criterii esentiale.

Bugetul disponibil

Unul dintre principalele criterii pe care ar trebui sa le ai in vedere inainte de a achizitiona placile ceramice este bugetul de care dispui. Calculele trebuie sa fie realizate minutios si sa includa si eventualele evenimente neprevazute.

Retine ca, daca iti doresti placi ceramice de o calitate superioara, va trebui sa fii pregatit sa aloci o suma deloc mica. Criteriile care vor decide bugetul final sunt foarte variate: tipul placilor ceramice (de interior, exterior), materialul (poti opta pentru placi din piatra naturala sau alte materiale dure, in locul celor ceramice standard), dimensiunile lor, suprafata de acoperit s.a.m.d.

Materialul

Adesea, gresia si faianta alese pentru spatiile interioare iau forma placilor ceramice, fabricate prin ardere din materiale precum argila si caolinul. Totusi, pentru a-i oferi locuintei un aspect luxos, comerciantii iti propun si placi de gresie si faianta obtinute din materiale ca piatra naturala, granitul, ardezia ori marmura. Acestea din urma sunt insa mult mai scumpe decat clasicele placi ceramice.

Culoarea si stilul

Placile ceramice sunt disponibile intr-o varietate de culori, modele si dimensiuni, astfel incat tu sa le poti alege pe cele mai potrivite stilului de amenajare urmarit. Poti opta intre placi ceramice mici (15x30 cm, spre exemplu) si unele de dimensiuni mai generoase (30x60 cm), retinand ca placile mari sunt mai potrivite incaperilor extinse.

La fel de bine, placile ceramice pot fi simple sau prevazute cu modele florale, geometrice, abstracte, pot fi mate sau lucioase si pot avea un colorit extrem de variat.

Alte criterii

  • Rezistenta la zgariere - se noteaza cu numere de la 1 la 10 pe scala Mohs.
  • Gradul de porozitate sau absorbtia de apa - in general, 3% pentru gresie, 10% pentru faianta (placile glazurate), 0,5% pentru placile ceramice portelanate.
  • Rezistenta la abraziune - placile ceramice sunt incadrate in clase de I la V, ultima incluzand placi ideale pentru zonele cu trafic intens.


Foto: iseecubed.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare