Amenajarea casei

#menajera #pete #bere #cafea #sange #pata #mobila

Petele si inamicii lor

Probabilitatea de a te pata in timpul mesei creste direct proportional cu necesitatea de a-ti pastra haina curata” si „Pata pe care o freci este pe partea cealalta” sunt doua dintre legile lui Murphy care ne amuza de fiecare data cand le citim. Nu stim cine a inventat pata, insa stim cu siguranta ca ea nu va inceta niciodata sa apara. Cum o facem sa dispara, insa?


Majoritatea producatorilor de detergenti folosesc ca strategie de vanzare evidentierea calitatilor de indepartare a petelor. Un detergent foarte puternic poate distruge tesaturile sensibile, in vreme ce unul mediu nu va reusi sa elimine petele in totalitate.

Alternativele ecologice sunt din ce in ce mai mediatizate si acceptate de catre public, deoarece protejeaza mediul si persoanele din jur, sunt mai putin costisitoare si prelungesc durata de viata a materialelor.
Piata produselor ecologice s-a extins in ultimul an si in Romania , astfel incat exista magazine speciazlizate ce ofera game complete de produse de curatat sau de intretinere.

Daca inca nu esti convins in randamentul acestora, sau nu esti pregatit sa investesti in astfel de produse, atunci iata cum poti indeparta cele mai frecvente si sacaitoare pete, cu ajutorul unor solutii  din camara ta.

Bere:
- amestec format din otet (1/5) si apa (4/5);
- aplica sare pe pata si introdu articolul in apa rece prentru o noapte;
Cacao:
-  glicerina incalzita la 35gr C;
-  solutie de apa si sapun;
Cafea: alcool metilic; apa minerala gazoasa; apa sarata;
Ceai: amestec de otet (1/4) si apa (3/4) ;
Ceara: asterne materialul intre doua coli de hartie si preseaza cu fierul de calcat caldut;
Cerneala si pasta de pix: lapte; spirt; alcool;
Cerneala: fixativ de par;
Ciocolata: aplica cateva cuburi de gheata, razuieste surplusul, aplica un amestec din amoniac , apa si sapun lichid;
Cola: alcool (1/6), apa (4/6) si alcool metilic (1/6);
Crema de ghete: alcool nediluat;
Deodorant: bicarbonat de sodiu, apa rece si sare;
Fond de ten: amoniac; miez de paine;
Fructe: apa+sare de lamaie;
Guma de mestecat: inlatura surplusul in apa, sau prin aplicarea de cuburi de gheata; elimina pata cu alcool;
Iarba: solutie de apa si lamaie; spirt fierbinte;
Iod: aplica faina sau amidon pe pata proaspata;
Lapte :
-    jet puternic de apa rece;
-    produse speciale pentru indepartarea petelor;
Lipici: alcool, acetona;
Mucegai: amestec de otet (1/4) si apa (3/4) ;
Mustar: apa calda+ o lingurita de amoniac;
Parfum: glicerina incalzita la 35 grade;
Petele galbene de pe tesaturi: solutie din amoniac si apa;
Rasina: tampon inmuiat in benzina;
Rugina: sare si zeama de lamaie;
Ruj: alcool; glicerina;
Sange: apa rece; sare de lamaie, apa oxigenata;
Sosuri (ketchup) – alcool metilic;
Transpiratie: amestec de otet (1/4) si apa (3/4) ;
Ulei, grasime:
-    presara pudra de talc, amidon, faina sau malai;
-    detergent de vase;
-    pasta de dinti;
-    amestec din sare, apa si amoniac;
-    acetona sau alcool;
Urina: amestec din apa (5/6) si apa oxigenata (1/6);
Vin (rosu&alb): orice tip de alcool alb (incolor) aplicat direct pe pata.

Solutia va fi aplicata pe tesatura pana cand pata s-a curatat. Pentru materialele sensibile (matase, saten, dantela) durata de aplicare este de 2-3 minute, insa pentru cele rezistente (denim, bumbac etc) aceasta poate depasi 10 minute. In cazul tesaturilor mai rezistente poti incerca frecarea usoara cu o periuta, pana observi diminuarea petei.

Pentru o curatare integrala va trebui sa completezi procesul cu spalarea obiectului patat cu un detergent (de preferat ecologic) la cea mai ridicata temperatura permisa (vezi eticheta materialului si a detergentului). De asemenea, vechimea petei, precum si textura materialului sunt variabile de care depind solutiile oferite mai sus.


Cum scoti petele de pe mobila


Primul pas in pastrarea unei mobile curate si stralucitoare este protejarea acesteia de pete. Urmele de pahare si farfurii, sosurile si resturile alimentare, cenusa de la betisoarele parfumate, ceara de lumanari, polenul si scrumul de tigara sunt cele mai frecvente urme si pete de pe mobila noastra. Desi suna ciudat, afla ca si apa lasa amprente  considerabile pe anumite suprafete.

Incearca sa cureti pata in urmatoarele momente dupa formarea ei. Astfel vei evita impregnarea ei in adancime si distrugerea lacului.

Pentru intretinerea zilnica a mobilierului, poti folosi o carpa uscata sau umeda, un pamatuf clasic sau electric, produse de curatare cu pulverizator, ceara sau servetele umede. Cu toate acestea, unele pete sunt greu de combatut. Produsele mentionate mai sus pot face fata, daca sunt aplicate in timp util, insa de cele mai multe ori petrecerile sau serile in doi nu prevad o doza mare de atentie vis a vis de mobila.

Sucul de lamaie, vaselina sau pasta de dinti aplicate pe un prosop moale de lana sau bumbac readuc stralucire suprafetelor sterse si combat eficient urmele de apa.

Laptele si alcoolul
sunt cele mai daunatoare pentru mobila din lemn. Asadar, mare atentie! Pentru a le curata, aplica pe zona respectiva amoniac si freaca usor cu o carpa fina si umeda.

Urmele lasate de recipiente fierbinti (pahare, cesti, lumanari etc) pot fi remediate cu ajutorul unui amestec din scrum de tigara si suc de lamaie. De asemenea, amestecul din amoniac si pasta de dinti (alba, simpla) este la fel de eficient. O alta solutie recomandata este maioneza. Aplica un strat de maioneza peste urma nedorita, acopera totul cu o folie de plastic pentru 30 de minute. Curata cu o carpa umeda.

Pentru curatarea urmelor lipicioase de polen  foloseste o solutie din apa si otet (2 linguri otet – ½ l apa). Aplica solutia cu ajutorul unui material din bumbac si freaca in directia fibrelor lemnului. 

Alcoolul te ajuta sa elimini mirosul neplacut de fum de tigara. Aplica alcool pe suprafetele de interior ale mobilei, pentru a nu afecta lacul exterior.  

 

CautaMenajera.ro - primul serviciu online pentru menaj din Romania

Daca esti in cautarea unei menajere cu siguranta iti va fi de folos un serviciu prin care poti sa iti alegi usor menajera dorita. Serviciul se adreseaza deopotriva persoanelor ce presteaza servicii de curatenie si beneficiarilor acestor servicii.

Cauti o menajera care sa iti curete locuinta ocazional sau in mod regulat?

CautaMenajera.ro vine in ajutorul tau si al tuturor oamenilor ocupati care vor sa gaseasca rapid o menajera, fara a apela la clasica retea de cunostinte si relatii sau la diversi intermediari. Aplicatia ofera functia de cautare in baza de date de menajere care au  profil pe site, cu ajutorul caruia poti identifica din cateva clickuri o menajera potrivita.

Persoanele care vor sa isi ofere serviciile de menaj au la randul lor la dispozitie instrumente usor de folosit cu ajutorul carora sa isi pot crea o pagina de profil reprezentativa, cu poze, detalii despre tarif si calendar de disponibilitate, educatie, si nu in ultimul rand referinte si recomandari de la angajatorii anteriori.

Serviciul dispune si de o mesagerie interna cu ajutorul careia utilizatorii pot comunica usor. Datele personale ale membrilor site-ului (adresa de email si numarul de telefon) sunt validate de noi in procesul de inregistrare, astfel incat utilizatorii se pot contacta cu incredere si prin aceste mijloace. Serviciul CautaMenajera.ro este deocamdata gratuit, cei care doresc sa il foloseasca trebuie doar sa se inregistreze pe site.

 

Afla mai multe sfaturi utile:

Curatenie generala in timp record;

Cum sa cureti covorul;

Curatarea aparaturii electronice;

Cum sa iti instruiesti menajera;

Intretinerea si organizarea frigiderului.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea