Amenajarea casei

#dezinfectare periuta de dinti #dezinfectare periuta #periuta de dinti #periuta

Periuta de dinti este mai murdara decat ai crede! Cum sa o dezinfectezi

Stim cu totii cat de mult timp ne petrecem curatand baia, obiectele sanitare si cate tipuri de dezinfectanti folosim pentru pardoseli, suprafete lucioase, tevi etc. Dar cati ne preocupam la fel de tare si pentru periuta de dinti?

Ascunsa in dulapul de baie sau intr-un colt al etajerei, periuta de dinti este expusa tuturor germenilor pe care ne chinuim sa ii eliminam din baie. Pare ca devine o problema si mai mare atunci cand efectiv rolul ei principal este de a ne curata cavitatea bucala de bacterii. si daca acum te gandesti ca ai un capac de plastic sau o invelitoare speciala, afla ca lipsa unui flux de aer constant poate crea un spatiu propice de reproducere pentru bacterii.

La fel ca in majoritatea cazurilor, primul pas pentru schimbare este constientizarea. Acum ca ai inceput sa iti pui intrebari in legatura cu igiena ta orala, ai toate instrumentele sa obtii informatiile corecte despre cum sa pastrezi o periuta de dinti curata si dezinfectata. Cu putina atentie si respectarea unor reguli de baza, poti avea grija de sanatatea ta si a familiei tale.

Pastrarea unei periute de dinti curate

Mediile calde si umede ajuta germenii sa prospere. Asadar, este important sa lasi periuta sa se usuce complet, in pozitie verticala, fara a atinge alte capete de periuta. inainte si dupa fiecare utilizare, clateste bine perii cu apa calda pentru a indeparta resturile.

Manerul de plastic al periutei tale este si el important: sterge-l si pastreaza-l curat dupa fiecare spalare.

Dezinfectarea periutei de dinti

Uneori poti simti nevoia de igienizare si dezinfectare a periutei, iar acest lucru se poate realiza cu usurinta prin inmuierea capului acesteia in apa de gura antibacteriana pentru maxim cincisprezece minute. Ai grija sa nu depasesti acest interval: expunerea excesiva la apa de gura poate deteriora perii.

Un caz aparte il reprezinta periutele de dinti electrice. Ai grija la orice spatiu dintre cap si maner: sunt locuri perfecte pentru ca mucegaiul sa apara. Pentru a preveni acest lucru, scoate capul periutei si curata manerul de fiecare data cand utilizezi periuta. Pastreaza cele doua parti separat pentru a lasa fiecare bucata sa se usuce complet. O alta recomandare este sa eviti acoperirea periutei de dinti electrica zilnic (cu exceptia calatoriilor) sau cauta un invelis cu aerisire.

Ce sa NU faci

Poate ai vazut deja persoane care recomanda introducerea periuta de dinti in masina de spalat vase, fierberea in apa sau folosirea unei lumina de igienizare UV. Ai grija la aceste metode pentru ca pot deteriora perii sau chiar periuta de dinti in intregime.

Inlocuirea periutei de dinti

Dupa familiarizarea cu aceste sfaturi usoare de ingrijire si curatare a periutei de dinti, esti pregatit pentru cel mai important sfat pentru igiena ta orala: inlocuieste periuta de dinti la fiecare trei-patru luni, sau chiar mai devreme daca perii sunt vizibil deteriorati.

In concluzie, desi igiena intregii bai si a obiectelor de mobilier cu care este dotata este importanta, trebuie sa nu scapam din vedere curatenia accesoriilor si a celorlalte articole pe care le folosim zilnic si cu care organismul nostru intra in contact direct.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea