Amenajarea casei

#decoratiuni craciun #craciun #brad de craciun

Pericole ascunse de sarbatori in casa ta

De sarbatori, toata lumea isi doreste sa petreaca momente cat mai placute alaturi de persoanele dragi. Putini se mai gandesc atunci ca perioada sarbatorilor de iarna aduce, uneori, accidente neplacute in casa. Graba desfacerii cadourilor, montarea gresita a jucariilor, cablurile trase, accidentele din bucatarie, sistemele de incalzire nesupravegheate, toate acestea sunt potentiale riscuri.

Nu inseamna ca de Craciun sau revelion trebuie sa stai crispat in loc sa te distrezi. Inseamna doar ca este necesar sa iei masurile de siguranta care se impun in mod firesc.
 

Ghirlandele luminoase, risc de incendiu
 

Nu doar lumanarile de ceara, aprinse in bradul de Craciun , reprezinta un risc de incendiu. Potrivit unui raport publicat de Comisia Europeana in 2009, ghirlandele luminoase de Craciun reprezinta riscuri de electrocutare si de incendiu. Raportul a fost realizat in urma testarii a aproape 200 de esantioane de ghirlande luminoase, selectate aleatoriu, dintr-o gama variata de preturi. Verificarea a fost facuta in functie de peste 20 de criterii tehnice si administrative.

Concluziile au aratat ca numeroase produse sunt de proasta calitate si nu corespund normelor de siguranta privind prizele de curent, clemele de fixare a cablurilor, izolatia, protectia impotriva electrocutarii etc.

Ghirlandele luminoase trebuie sa fie cumparate de la comerciantii capabili sa ateste respectarea normelor de siguranta pentru utilizarea acestui produs. In plus, este foarte important ca luminitele sa nu fie lasate aprinse fara supraveghere. De aceea, cand pleci de acasa, beculetele de Craciun trebuie scoase din priza. Este o idee buna sa faci acelasi lucru si cand mergi la culcare.
 

Impodobirea bradului , risc de accidentare
 

Chiar daca impodobirea bradului se face in familie, alaturi de cei dragi, nu inseamna ca aceasta activitate este complet inofensiva. Bradul trebuie impodobit cu grija, astfel incat sa se evite ranirea in cioburi de globuri sparte, electrocutarea prin prinderea unor luminite neizolate corespunzator sau chiar caderea.

Foloseste intotdeauna un scaunel sau o scarita speciala, care poate fi proptita bine pe cele doua picioare, astfel incat sa nu risti sa cazi . Copiii nu trebuie sa impodobeasca bradul nesupravegheati. Exista pericolul sa cada si, pentru cei mai mici, chiar sa inghita diverse decoratiuni mici.

Sunt lucruri simple de care este bine sa tii cont pentru ca lucrurile sa se desfasoare asa cum ti-ai dorit. Nu uita ca uneori cele mai simple lucruri sunt si cele mai importante, asa ca nu ignora masurile minime de siguranta.
 

Alte surse care prezinta risc de incendiu
 

In preajma sarbatorilor de iarna, toata lumea vrea sa aiba o casa bine incalzita, unde sa petreaca timpul alaturi de familie. Cu toate acestea, sezonul rece reprezinta si o perioada cu risc crescut de incendiu. Atmosfera relaxanta a sarbatorilor poate sa-i faca pe oameni sa scape din vedere cateva masuri elementare de siguranta. In plus, de sarbatori casa este de obicei plina, ceea ce inseamna mai multe potentiale victime.

Se recomanda o verificare riguroasa a sistemelor de incalzire, oricare ar fi ele. Semineele si hornurile trebuie sa fie curatate bine si sa existe sisteme de protectie impotriva raspandirii scanteilor si carbunilor pe pardoseala. Sistemele improvizate de incalzire sunt nerecomandate, ele avand un risc major de incendiu. La bloc este necesara o verificare a gazelor, iar incalzirea facuta de aragaz este nerecomandata.

Daca folosesti lumanari pentru a-ti impodobi casa de sarbatori , aprinde-le numai atata timp cat esti si tu prezent in incapere si ai grija sa le stingi apoi.

De asemenea, este recomandat sa pastrezi o distanta potrivita intre sursele de incalzire si alte obiecte din casa: paturi, haine, mobila etc.
 

Cadourile, riscuri de accidentare
 

Probabil ti se pare exagerat sa iei in consideratie si posibilitatea accidentarii din cauza unui cadou. Si totusi, gandeste-le cata lume se repede sa taie un ambalaj cu un cutit de pe masa in loc sa se deplaseze in alta camera pentru a aduce foarfecele.

Apoi, multi primesc aparatura electronica si, in nerabdarea de a o testa, incep sa traga primul cablu sau triplu pe care-l gasesc, ignorand ca acesta este deja prins si furnizeaza curent electric pentru un alt aparat.  De obicei, prizele din casa sunt suficiente pentru aparatele deja existente si aparitia unuia nou implica rearanjari sau chiar instalarea unei noi prize. De aceea este important sa citesti instructiunile de utilizare, sa observi care sunt sursele de curent de care dispui in casa si abia pe urma sa te joci cu noul aparat primit cadou.

Iti amintesti acele jucarii facute din bucati care trebuie sa fie montate cu ajutorul unei surubelnite speciale? Multa lume, din proprie neatentie sau la insistentele copilului nerabdator, incearca sa monteze jucaria cu un alt obiect, improvizat, precum foarfecele. Este suficient un gest gresit pentru accidentare.

Apoi, toate cadourile si cutiile insirate prin casa, in agitatia generala, sunt obstacole perfecte pentru cineva grabit, care se impiedica in atatea lucruri lasate pe jos, in dezordine.
 

Hotii, un risc pentru o casa pustie de sarbatori
 

Daca pleci in concediu de sarbatori, este indicat sa nu spui prea multor persoane ca urmeaza sa lipsesti de acasa. Astfel, vei evita sa ai o surpriza neplacuta la intoarcere. Foloseste usi de calitate si sistemele de siguranta, precum si sisteme de iluminare care se activeaza cand cineva se apropie de casa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului