Amenajarea casei

#pavele #curte # alei

Pavele

Cele mai vechi pavele au fost construite in urma cu 5.000 de ani in zona de origine a civilizatiei cretane. Romanii insa au fost primii care au demonstrat calitatile pavelelor, folosindu-le la construirea retelelor de drumuri ce faceau legatura intre provinciile Imperiului. Perioada de renastere a pavelelor a fost in timpul reconstructiei Europei dupa cel de-al II-lea razboi mondial.


Caracteristici


Pavelele sunt o alegere buna pentru toate suprafetele circulabile din curtea ta. Sunt foarte rezistente astfel ca fac fata cu usurinta atat traficului pietonal cat si celui rutier, sunt flexibile si rezistente la fisuri. De asemenea, se gasesc sub diverse forme si culori astfel ca pot fi adaptate in orice amenajare.

Zonele acoperite cu pavele pot fi utilizate imediat dupa montare , nefiind nevoie sa astepti mai mult timp uscarea materialulului ca in cazul cimentului sau asfaltului.

In plus, imbinarea pavelelor se realizeaza fara probleme. Rezultatul obtinut este o suprafata mai rezistenta si mai durabila decat cimentul si asfaltul.


Montare


In ceea ce priveste solul, este recomandat ca acesta sa fie foarte stabil deoarece unul degradat poate compromite planeitatea lucrarii.

In functie de destinatia pavajului, suportul de circa 3-6 cm trebuie realizat din mai multe straturi cu amestecuri granulare simple sau combinate cu unele pe baza de ciment .

Odata cu realizarea suportului trebuie executata si o panta pentru ca apa pluviala sa se scurga cu usurinta.

Este foarte important ca primele 3-4 randuri de pavele sa fie montate bine pentru ca acest lucru va influenta aranjarea tuturor celorlalte.

De asemenea, un rol important pentru sustinerea si aspectul final al unei alei din pavele o are bordura.


Intretinere


Daca vrei sa inlocuiesti o pavela va fi nevoie sa inlaturi nisipul dintre rosturi, dupa care poti scoate pavela cu ajutorul unei surubelnite.Dupa ce ai schimbat-o, pune nisipul la loc intre rosturi si preseaz-o cu un ciocan din cauciuc.

Pot aparea probleme cu nisipul dintre rosturi, daca nu a fost asezat corect in faza initiala, existand riscul sa fie „maturat“ de apa sau vant astfel ca este bine sa-l completezi din cand in cand.

Daca nu vrei sa ai iarba intre rosturi, aplica o substanta chimice speciala pentru distrugerea ei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare