Amenajarea casei

#pat cu apa #confort #relaxare #pat

Patul cu apa, o alternativa pentru un somn odihnitor

Cu 3000 de ani in urma, persii umpleau cu saci din piele de capra si ii incalzeau la soare. Astazi, patul cu apa este conceput astfel incat sa ofere sustinere maxima si sa poata fi integrat cu succes in design-ul dormitorului tau. Flexibil, cu straturi suprapuse si camere separate sau unice, avand o vana de protectie, termostat pentru caldura reglabila si chiar propriul sistem music surround pentru relaxare si terapie, patul cu apa reprezinta o alternativa pentru un somn odihnitor .


 

1 Sustinerea corpului
 

Principalul avantaj al unui pat cu apa consta in faptul ca acesta ofera o sustinere a intregului corp. Tehnologiile moderne permit confortul si elimina miscarile haotice ale suprafetei, prin straturi stabilizatoare.

Un atribut esential al patului cu apa este rezistenta indelungata la uzura a saltelei. Patul de apa este astfel conceput incat presiunea asupra lui sa fie una scazuta, dand senzatia de plutire, pentru o relaxare mai rapida a corpului. O alta calitate a saltelei cu apa este faptul ca ea se muleaza exact pe forma corpului .
 

2 Igienic
 

Unul dintre cele mai importante avantaje ale patului cu apa consta in faptul ca ofera protectie maxima impotriva microorganismelor (acarieni), impotriva transpiratiei si resturilor de piele uscata . Acestea nu pot sa patrunda in interiorul saltelei cu apa.

Tot in scop igienic, salteaua este dotata cu o husa detasabila care se poate spala de cate ori este nevoie. Suprafata insasi a saltelei se poate curata. In plus, o data sau de doua ori pe an apa din saltea poate fi schimbata sau dezinfectata cu o solutie speciala.
 

3 Recomandat persoanelor care sufera de diverse afectiuni
 

Sursa foto: viewpoints.comDatorita igienei optime pe care o ofera, patul cu apa este recomandat persoanelor alergice. Alte afectiuni care pot fi diminuate sunt durerile de spate, deficientele motorii, insomnie, reumatism, astm etc.

Oferind o foarte buna sustinere, salteaua de apa diminueaza presiunea exercitata de corp asupra suprafetei cu apa. Astfel, confortul este sporit, iar somnul poate fi prelungit.
 

4 Temperatura reglabila
 

Patul cu apa este dotat cu un termostat, astfel incat utilizatorul sa poata incalzi si raci salteaua de apa, in functie de necesitati. Astfel, patul este racoros vara si calduros iarna.
 

5 Nu necesita rame
 

Paturile cu apa nu necesita rame in mod obligatoriu. Ele sunt construite in asa fel incat au propriul lor soclu. Cei care doresc insa un aspect clasic al patului, cu rama si tablie, pot sa incadreze salteaua cu apa intr-o astfel de rama, pentru a integra in spatiul dormitorului.
 

6 Nu deranjeaza fonic
 

Clipocitul apei din saltea ar fi neplacut pentru utilizator. De aceea, dupa umplerea cu apa, aerul din saltea este extras cu ajutorul unei pompe cu vacuum. Astfel, miscarea pe patul cu apa nu include si plescaitul aferent.
 

7 Apa nu se poate revarsa in camera
 

Pentru a preveni spargerea saltelei cu apa, aceasta este construita pe baza unui sistem fara presiune. Astfel, chiar si atunci cand orificiul de umplere este deschis, apa nu curge din saltea. In plus, patul cu apa este dotat cu o vana de siguranta. In caz de accidente, apa se revarsa in aceasta vana, eliminand astfel pericolul unei inundari a camerei.

O alta varianta este sa folosesti un chit de reparatii, oferit gratuit, la achizitionarea saltelei. In caz de perforare, poti utiliza acest chit pentru a repara fisura.
 

8 Accesorii incluse in pachet
 

Achizitionarea unui pat cu apa nu inseamna numai salteaua in sine, dar si celelalte elemente din pachet, incluse in pret: rama din pal, rama din burete, cada de siguranta, sistem de incalzire cu termostat, husa matlasata, coltare din aluminiu, pompa pentru scoaterea aerului, kit de reparatie, pastila pentru tratarea apei.
 

Dezavantajele unui pat cu apa
 

1 Pretul ridicat
 

Principalul dezavantaj al unui pat cu apa il reprezinta costul. Un astfel de pat poate costa de la 2000 lei bucata si poate ajunge la cateva mii de euro.
 

2 Diferentele de sustinere
 

Gradul de sustinere este dat de tip de pat cu apa. Un pat cu un singur stratur stabilizator poate fi mai putin confortabil decat unul cu mai multe astfel de straturi. Acestea sunt importante atunci cand patul este folosit de doua persoane, pentru a estompa miscarile celuilalt, in timpul somnului.
 

Sursa foto: inetgiant.com3 Intretinerea patului cu apa
 

Intretinerea unui pat cu apa este destul de laborioasa. In primul rand, la un pat obisnuit nu ai o multime de instrumente pe care trebuie sa le folosesti din cand in cand, asa cum se intampla cu pompa pentru scoaterea aerului, kitul de reparatie, vana de siguranta etc.

De exemplu, utilizarea termostatului care permite reglarea temperaturii poate fi un dezavantaj, deoarece ai o grija in plus. In cazul mutarii patului, acesta trebuie sa fie golit si reumplut, ceea ce constituie un efort in plus.
 

Tipuri de paturi cu apa
 

Pe piata exista mai multe tipuri de paturi cu apa, in functie de nevoile utilizatorului. De exemplu, poti cumpara un pat cu apa sustinut sau unul nesustinut, in functie de dorinta ta de a avea o rama si un schelet de pat sau nu.

Un alt pat cu apa, destinat in principal persoanelor bolnave, este cel flexibil. Un astfel de pat poate fi reglat la inaltimea dorita, in partea de la cap sau in zona picioarelor.

Paturile cu straturi superioare, ultra extensibile, sunt paturi cu saltele moderne, care au ca scop un nivel de confort cat mai inalt. In privinta stabilitatii, exista paturi cu saltele dintr-o singura piesa (UNO) si saltele cu doua containere (sistem DUAL).

Exista si paturi personalizate, cu diverse teme, reprezentate de decor, sculpturi in lemn si chiar muzica. Un astfel de pat cu apa poate avea un sistem music surround.
 

Este bine sa stii
 

Patul cu apa a fost multa vreme asociat cu sexul, insa se pare ca aceasta imagine vine din . Astazi, patul cu apa este utilizat atat de persoanele tinere, cat si de cele varstnice. Daca primele isi doresc o saltea de apa mai moale, in cele mai multe cazuri, persoanele varstnice sunt mai interesate de saltelele mai tari.

Urcarea intr-un pat cu apa si coborarea sunt inlesnite printr-o tehnologie moderna, in care se foloseste o margine din spuma. Astfel, se ofera un plus de sustinere si mobilitate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea