Amenajarea casei

#incalzire #pardoseala #fereastra #covor #aer rece #sarpe textil #banda adeziva #semineu #caldura #confort #crapatura

Pastreaza caldura in casa pe timpul iernii

Nu irosi banii incercand sa cauti modalitati de incalzire, ci descopera mai intai motivul pentru care caldura nu rezista in casa ta. Sa fie oare un perete crapat, o fereastra subreda sau un tavan prea inalt?

1 Pereti costisitori

Verifica daca exista crapaturi in peretii exteriori sau pe acoperis. In acelasi Timp ai grija ca prizele si intrerupatoarele pozitionate langa ferestre sa nu permita patrunderea aerului rece in incapere. Acesta poate scadea temperatura camerei cu pana la 2ºC.

Astupa fisurile cu spuma poliuretanica sau silicon, insa cu mare atentie! Spuma se extinde si poate crea un aspect neplacut. In cazul in care te confrunti cu o problema mai serioasa, este bine sa contactezi o firma specializata pentru a rezolva definitiv problema sau pentru a determina gradul de izolare termica al peretilor casei tale.

Un tub de silicon poate fi gasit incepand cu pretul de 7 RON in orice magazin de materiale de constructii, iar pretul unui tub de spuma poliuretanica porneste de la 12 RON.
Daca locuiesti la ultimul etaj, iar acoperisul iti creeaza probleme, ia legatura cu administratorul blocului sau cu primaria de sector. Totodata poti beneficia si de montarea gratuita a unui sistem exterior de izolare termica.

Termoizolarea interioara se realizeaza cu ajutorul rigipsului si a tavanului fals. Aceasta varianta iti va incalzi locuinta cu pana la 5ºC. Astfel vei scapa si de peretii prost finisati sau de micile crapaturi. Camera va capata un aspect impecabil. Maleabilitatea acestui material iti permite totodata sa realizezi diferite forme si arcade la care pana acum doar ai visat.

O placa de rigips costa aproximativ 25 RON si difera in functie de grosime. Daca nu esti un maestru al amenajarilor interioare, poti primi sfaturi utile in Practiker si Bricostore, te poti adresa unei firme pentru montare contra cost sau pur si simplu documenteaza-te online. Pretul montarii porneste de la 25 ron/mp.

In casele cu tavane inalte este ideala folosirea sistemului infrarosu de incalzire prin tavan. Costurile sunt minime deoarece resursele sunt naturale. Soarele este principala sursa de caldura cu raze infrarosii. Folia distribuie omogen caldura si pastreaza in acelasi timp zidaria uscata. Producatorii sustin o economie de energie de 95% cu o durata de viata de peste 20 de ani.

Poti beneficia de caldura solara descoperindu-ti ferestrele orientate spre est. Daca vara acest aspect constituia o mare problema, in zilele geroase il poti folosi pentru a-ti incalzi gratuit incaperea.

2 Izolarea usilor si a ferestrelor

Cea mai mare cantitate de aer rece patrunde intr-o casa prin zona usilor si a ferestrelor.

Foloseste o metoda cunoscuta din batrani. Confectioneaza sau cumpara un saculet din material textil de forma unui sarpe, suficient de inalt pentru a acoperi spatiul prin care intra aerul in incapere. Ai grija sa fie destul de greu pentru a-si pastra pozitia. Totusi, daca locuinta ta este foarte populata, aceasta metoda nu va avea mereu efectul dorit. Un “sarpe” textil il gasesti la Ikea in jurul pretului de 4 RON.

Cea mai buna solutie este banda adeziva pentru usi si ferestre. O poti lipi exact pe zonele libere prin care patrunde frigul. Aceasta nu este costisitoare, o rola de 8 m avand pretul de 8 RON.


3 Podele reci…picioare inghetate!

Pentru podelele reci o prima solutie ar fi sa asterni un covor gros, din lana sau blana.
Lana are proprietati termo-izolante excelente si o poti folosi de asemenea cu incredere si in materie de imbracaminte sau asternut.Efectul ei climatizant nu se va lasa asteptat. De asemenea un covor din blana iti va asigura caldura picioarelor pe intreg anotimpul rece.

Sistemul de incalzire in pardoseala este un sistem cu temperatura joasa de functionare. Are la baza pompe de caldura, panouri solare, surse de incalzire cu consum redus de energie. Confortul termic se atinge la temperaturi mai joase ale camerelor iar consumul de combustibil se reduce cu pâna la 30%, ceea ce amortizeaza într-un timp relativ scurt investitia.

4 Intretinerea caloriferelor

Caloriferul este principala sursa de caldura in majoritatea caselor noastre. Pentru o functionare optima este nevoie de putina atentie. In primul rand verifica-ti caloriferul de eventuale scurgeri de apa la imbinari si robineti.

Ai grija sa fie vopsit periodic. Vopseaua combate coroziunile apei si reduce riscul de aparitie a fisurilor. Daca acestea s-au format, atunci ele vor trebui remediate deoarece pot lasa apa sa se scurga in incapere. Acest lucru il vei observa in momentul in care instalatorul blocului incepe actiunea de spalare a caloriferelor. Este bine sa tii permanent legatura cu acesta pentru a preveni zgomotele nedorite sau inundatiile.

5 Semineul

Pentru a imbina utilul cu placutul, pentru a avea o locuinta calda si primitoare nu sta pe ganduri in achizitionarea unui semineu. De ce sa te bucuri de el doar in cabanele de munte? Poate deveni piesa de rezistenta a casei tale in momentele in care centrala termica nu face decat sa iti goleasca buzunarele. Piata semineelor este foarte mare, asadar poti alege materialul, culoarea, accesoriile.

Semineul clasic, electric are la baza o aeroterma ce produce curenti de aer fierbinte in intreaga incapere. Pentru o locuinta moderna alege semineul pe bietanol cu structura din otel inox. Vara, semineul va reprezenta un obiect de decor imbatabil.

Pretul minim al unui semineu electric este de 1200 RON (Praktiker) si creste in functie de material, accesorii si design. Desigur, poti alege un model unicat, insa costurile acestuia trec de 3000 RON.

 

Citeste mai multe sfaturi in urmatoarele articole:


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare