Amenajarea casei

# scurta istorie #chiuveta de bucatarie #istorie #chiuveta

O scurta istorie a chiuvetei de bucatarie

 

 

 

Chiuveta de bucatarie, cu apa sa abundenta, calda si rece, este o caracteristica mondena a vietii noastre de zi cu zi pe care o consideram normala - cu exceptia cazului in care se intampla ceva neplacut: apa se opreste sau curge cu impuritati (rugina), afectand astfel programul nostru zilnic sau starea de sanatate. In cazul cumpararii sau renovarii unei case, detaliile legate de chiuveta de bucatarie pot inclina balanta deciziei finale.

Toate lucrurile au propria lor istorie, inclusiv regina obiectelor casnice: chiuveta de bucatarie. Acest obiect caruia nu i se acorda prea multa atentie este prezent in fiecare casa - in societatea moderna am fi pierduti fara ea, mai ales acum cand igiena personala este foarte importanta pentru starea de bine si sanatate.

Ce este o chiuveta? Este un obiect sanitar in forma de castron, cu robinet pentru a-l umple si un canal de scurgere pentru a elimina apa folosita. Scurgerea poate fi infundata cu un dop, astfel incat chiuveta poate fi folosita pentru spalarea corpului, a vaselor sau a hainelor.

Inainte de modernizarea instalatiilor sanitare, apa trebuia colectata manual si transportata dintr-un parau, iaz sau fantana din apropiere. Apa pentru baut, gatit si spalat era adusa de mai multe ori in fiecare zi. Primele „chiuvete” erau pur si simplu galeti sau vase de apa care trebuiau apoi transportate afara pentru a evacua apa prin rasturnarea lor in curte. Vasele murdare si cratitele erau curatate cu cenusa sau nisip si apoi spalate cu apa si sapun de lesie intr-un lighean care era asezat pe o banca sau pe o masa in bucatarie. Apa reziduala era apoi aruncata in gradina de legume sau oferita pentru baut animalelor de ferma.

Primul lucru care a functionat drept chiuveta era un jgheab de mica adancime din lemn, metal sau piatra, care era asezat pe picioare sau pe un pervaz ori pe un dulap. Aceasta „chiuveta uscata” a evoluat intre anii 1820 si 1900 si a fost in cele din urma acoperita cu un strat de plumb sau zinc. Oamenii mai prosperi o  puteau transforma intr-o „chiuveta umeda” care avea o pompa de lemn sau fier cu acces la apa. Aceasta apa era inca golita manual. Unele gospodarii aveau cisterne care colectau apa de ploaie pentru uz interior, iar aceasta era transportata la chiuveta printr-o pompa.

In 1902, chiuvetele din otel, granit si smalt au inlocuit chiuvetele vechi din lemn sau piatra, acoperite cu zinc sau plumb. Acestea faceau parte din instalatia sanitara a casei, aveau conducte de scurgere si trebuiau instalate de profesionisti. 

Pana in anii 1930 s-a folosit un aliaj de cupru si nichel, deoarece era rezistent la rugina, mai usor de curatat si deteriora mai putin vasele de gatit. De asemenea, acest aliaj era rezistent la coroziune, spre deosebire de predecesorul sau smaltul. O perioada au existat si chiuvetele din portelan. Cu timpul, design-ul chiuvetelor s-a schimbat, fiind concepute sa fie tot mai mici si mai elegante.

Pentru a intelege importanta chiuvetei de bucatarie, iata 3 exemple din presa canadiana:

- In 1901, ziarul The Toronto Star promova o casa cu sase camere pentru 600 de dolari, in care chiuveta racordata la retea era singura caracteristica interioara mentionata. Acest lucru era, mod evident, menit sa atraga atentia unei sotii al carei sot ce nu era prea bine platit dar aspira sa urce pe scara ierarhica si sa castige tot mai bine.

- Tot in acelasi an, ziarul publica spre vanzare o casa de 2.500 de dolari ce avea „toate facilitatile moderne”, inclusiv o chiuveta racordata la sistemul public de apa si un boiler.

- O alta casuta mobilata de pe marginea lacului Muskoka, includea o chiuveta si o conducta de scurgere in inventarul sau de facilitati atragatoare.

In prezent, materialele pentru chiuveta de bucatarie  variaza de la ceramica la cupru, otel inoxidabil si sticla pana la minunata chiuveta din granit. Chiuvetele de bucatarie din otel inoxidabil sunt printre favoritele utilizatorilor, deoarece reprezinta un compromis excelent intre durabilitate, intretinere si rentabilitate a pretului.

Robinetul se deschide, apa curge in mod automat; robinetul se inchide, apa se opreste automat si se scurge din chiuveta. Desigur, nu a fost intotdeauna asa. Progresul chiuvetelor de bucatarie de la vase pline cu apa pana la sistemul municipal actual atent controlat - cu conductele sale de intrare / iesire, rezervoarele de apa calda si robinetele de pornire / oprire - reflecta evolutiile tehnologiei sanitare, preocuparile in continua crestere ale societatii cu privire la sanatatea civica si morala si modificari majore ale asteptarilor legate de munca femeilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului