Amenajarea casei

#locuinta #asigurare

O luna pana la amendarea celor care nu si-au asigurat locuinta

Propietarii de case mai au la dispozitie o luna pentru a incheia o asigurare obligatorie a locuintei , altfel risca sa fie amendati cu pana la 500 de lei. Cu toate acestea, locuitorii tarii noastre nu se inghesuie sa-si incheie asigurari impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor. Pana la ora actuala, mai putin de 7,5% din totalalul de proprietari din tara noastra si-au incheiat asigurari.Cine si-a incheiat asigurare


Pana in prezent, doar 528.096 de proprietari din cei peste opt milioane incheiasera polite obligatorii. Peste un sfert din polite au fost incheiate de proprietarii din mediul urban.

Cele 13 societati din componenta Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) au incasat, de la 15 iulie 2010, data intrarii in vigoare a legii, prime in valoare de aproximativ 9,5 milioane de euro.

Cele mai multe polite au fost incheiate de Platinum Asigurare-Reasigurare, Generali Asigurari, groupama asigurari si Uniqa Asigurari.


Cat costa o asigurare


Pretul unei polite de asigurare este de 10 euro pentru locuintele de tip B - constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic, respectiv 20 de euro pentru casele de tip A - cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn (65%).

Polita are o valabilitate de un an, iar suma asigurata , pe care proprietarul o poate primi in cazul producerii unor daune, este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Pentru asistatii sociali primele de asigurare vor fi platite de administratii din bugetele locale. Este bines a mai stii ca societatile nu vor incheia polite pentru proprietarii locuintelor cu risc seismic ridicat si nici pentru cei care au fost afectati curand de inundatii.
Amenzile, la latitudinea primarilor

Desi termenul initial, stabilit in lege, era de 15 ianuarie, Ministerului Administratiei si Internelor anunta la finele anului trecut, printr-o informare de presa, ca acesta a fost amanat la 15 iulie 2011.

Imediat dupa anuntul ministerului, Marius Bulugea, directorul general al PAID, declara ca „acest comunicat nu are valoare juridica, pentru ca nu este sustinut de o modificare legislativa". Astfel ca a ramas la latitudinea administratiilor locale, in functie de interpretarea legii, daca ii sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei sau nu pe proprietarii de locuinte ce nu au incheiat polita obligatorie impotriva dezastrelor pana la 15 ianuarie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului