Amenajarea casei

#mobilier #scaune #modele scaune

Modele celebre de scaune

Scaunul este un obiect de mobilier trecut adesea cu vederea, insa in istorie au existat arhitecti si designeri care au inventat scaune fabuloase, adevarate opere de arta. O contributie importanta in istoria scaunelor o au arhitectii scandinavi care au creat scaune moderne, foarte populare si in zilele noastre.

Daca vrei sa oferi casei tale un aspect retro, achizitioneaza scaune care au facut istorie. Iata cateva dintre cele mai celebre scaune din istorie:

Scaunul ou. Acest scaun a fost creat in anul 1958 de catre designerul scandinav Arne Jacobsen. A fost creat pentru un hotel din Copenhaga si a devenit o marca a designului scandinav. Arne Jacobsen a mai creat si alte scaune iconice: scaunele Furnici sau scaunul lebada.

Scaunele lalea. Scaunul lalea a fost realizat de arhitectul Eero Saarinen. In anul 1956 cand a fost creat, acest scaun avea un design futurist. Scaunul este realizat din materiale noi precum plasticul si fibra de sticla. Creatorul sau a vrut sa experimenteze formele minimaliste de design.

Scaunul minge. Scaunul minge a fost creat in anul 1968 de Eero Aarnio. Este un scaun futurist, care se inscrie in tendintele anilor '60.

Scaunul Panton. Scaunul Panton a fost realizat in anii '60 de catre Verner Panton, unul dintre cei mai influenti designeri de interior si de mobila din Danemarca. Scaunul are o forma fluida si ergonomica si este realizat in intregime din plastic. Nu are imbinari sau articulatii si se poate stivui.

Scaunul lebada. Scaunul lebada este varul scaunului ou. A fost conceput in acelasi an, tot pentru hotelul Radisson Blu Royal din Germania, de catre Arne Jacobsen. Scaunul a fost apreciat la vremea aceea, fiind o definitie a stilului retro, foarte popular si in zilele noastre.

Scaunul Lounge. Scaunul Lounge a fost realizat de fratii Charles si Ray Eames in anii '50. Scaunul a fost conceput special pentru confortul barbatilor. Era fabricat din piele de culoare neagra, insa in zilele noastre este disponibil in mai multe culori si chiar forme, care insa pastreaza liniile clasice.

Scaunul tulpina. Scaunul tulpina a fost creat de Eero Saarinen in anul 1958. A avut un mare succes si este o expresie a modernismului. Este la fel de apreciat si in zilele noastre. Este ideal pentru spatiile amenajate simplu, cu linii clar definite.

Scaunul Florence. Scaunul Florence a fost realizat de Florence Knoll in anul 1954. Scaunul este construit in linii definite, clare si moderne. Pastreaza insa eleganta scaunelor clasice si se potriveste in orice decor.

Scaunul Barcelona. Scaunul Barcelona reprezinta o sinteza a elegantei. A fost creat in anul 1929, de catre arhitectul Mies Van der Rohe in colaborare cu Lilly Reich si a fost prezentat la Expozitia Internationala de design din Barcelona.

Scaunul Barcelona s-a transformat ulterior intr-un simbol al designului secolului XX, fiind fabricat si vandut chiar si in zilele noastre. Scaunul este usor, rezistent si confortabil. Realizat pe profil metalic, din piele, a fost inspirat de scaunele pliante ale faraonilor si de taburetele in forma de X ale romanilor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea