Amenajarea casei

#microunde #cuptor #cuptor cu microunde #mituri microunde

Mituri desfiintate despre cuptorul cu microunde

Cuptorul de microunde a dat nastere multor controverse de cand a fost inventat de Percy Spencer dupa al doilea razboi mondial, cand tehnologia radar a cunoscut o dezvoltare rapida. Primul aparat electrocasnic de acest tip a fost vandut pentru prima oara in anul 1947 si a castigat rapid popularitate prin viteza cu care incalzeste si gateste hrana.

In prezent, aproape orice bucatarie se bucura de prezenta unui cuptor cu microunde, fiind extrem de util in secolul vitezei. In ciuda laturii sale pragmatice, reputatia aparatului a fost afectata prin numeroase mituri care au inceput sa circule prin lume. Iata care este adevarul din spatele lor!

Radiatiile cuptorului cu microunde cauzeaza cancer

Intr-adevar, acest aparat electrocasnic produce radiatii (de aceea se numeste "cu microunde"), insa nivelul acestora este mult prea mic pentru a afecta in vreun fel organismul uman, ne linistesc specialistii. Administratia care reglementeaza siguranta alimentelor si a medicamentelor din SUA, Food and Drug Administration, transmite populatiei ca aparatele cu microunde certificate respecta cantitatea sigura de microunde emise de cuptoare, de 5 miliwati/centimetru patrat, aceasta valoare clasandu-se cu mult sub nivelul considerat periculos pentru sanatatea oamenilor. Inginerul mecanic Mark Connely, directorul tehnic al Relatiei cu Clientii din cadrul FDA, spune ca "geamul cuptorului cu microunde este perfect etans si securizat cu doua sisteme de blocare, astfel ca o scurgere de radiatii este practic imposibila".

De altfel, aceste cuptoare sunt construite pentru a "incuia" hrana in timpul procesarii si a-si bloca radiatiile cand usa este deschisa. Daca te ingrijoreaza expunerea in fata radiatiilor, indeparteaza-te de aparat cat timp functioneaza si asteapta 1-2 minute, inainte sa scoti bolul din interior.

Cuptorul cu microunde "otraveste" mancarea

Dimpotriva, spun expertii. Tehnologia folosita de cuptorul cu microunde permite gatirea alimentelor intr-un mod foarte sanatos, eliminand grasimea in exces din hrana si eliminand folosirea uleiului. Pana in prezent, niciun studiu de specialitate nu a reusit sa demonstreze ca mancarea este alterata de microunde, astfel incat sa fie periculoasa din punct de vedere nutritional.

Expertul in sanatate Andrew Weil a declarat pentru publicatia "E Magazine" din SUA ca, in ciuda controverselor pe seama acestui subiect, probele biologice arata ca "microundele nu altereaza structura chimica a proteinelor din hrana, cel putin nu intr-un mod daunator organismului". Concluziile emise de agentiile guvernamentale si organizatiile din industria alimentara numesc alimentele procesate la cuptorul cu microunde ca fiind sigure pentru sanatate.

Cuptorul cu microunde consuma multa energie electrica

Nimic mai fals. Aceste aparate electrocanisce sunt chiar ecologice din prisma consumului electric, deoarece sunt mai rapide decat cuptoarele clasice. Ele nu au nevoie de preincalzire pentru a prepara hrana, iar energia este folosita direct pentru a incalzi si gati alimentele, nu pentru incalzirea recipientelor in care se afla acestea.

Cuptorul cu microunde poate fi utilizat in siguranta, daca respecti toate indicatiile din manualul de utilizare si toate precautiile de la care sa nu te abati. Cea mai importanta dintre toate: sa nu introduci niciodata obiecte din metal, daca nu vrei sa vezi scantei!

Sursa foto: thehindu.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului