Amenajarea casei

Micile secrete ale unui dormitor de vis

Dormitorul este camera linistita a casei, este locul unde iti incarci bateriile, unde visezi si unde te simti in siguranta. Amenajarea atenta a incaperii aduce confort, te ajuta sa te organizezi si-ti creeaza decorul perfect pentru relaxare. Exista cateva secrete care transforma un dormitor intr-o camera perfecta. Le detaliem in cele ce urmeaza.

 

Armonie cromatica

Culoarea este esentiala in amenajarile interioare, iar armonia cromatica dintre nuantele folosite confera incaperii echilibru si personalitate. Alege pentru dormitor culori calde, dar pale si evita nuantele intense sau contrastele puternice.

Este necesar sa dai atentie speciala patului, in mod firesc, piesa centrala a dormitorului. Un truc foarte bun este sa alegi lenjerii de pat din bumbac in nuante dulci, pastelate. Poti schimba complet atmosfera din camera alegand o lenjerie uni sau una cu model geometric ori floral. Respecta insa mereu tonurile din camera pentru a pastra echilibrul din punct de vedere coloristic. Totodata, foloseste lenjeria de pat ca pe un detaliu de accent care sa insufleteasca atmosfera.

Atingeri moi

Foloseste in amenajarea dormitorului materiale placute la atingere. Pe langa faptul ca sunt necesare aduc un sentiment de liniste si pace, induc senzatia de calm si relaxare. Perne, paturi pufoase, eventual un covor moale la atingere vor spune trupului si mintii ca acesta este locul tihnit unde se pot odihni.

Tocmai pentru a pune in evidenta aceste atingeri moi, combina-le cu elemente care sa sugereze stabilitate. Asocierea dintre moliciunea textilelor si rigiditatea pieselor de mobilier va aduce nota de contrast de care este nevoie pentru a defini spatiul.

Stratifica iluminarea

Dormitorul are nevoie, la fel ca si alte camere ale casei, de o stratificare a luminii. Nu te baza doar pe lumina din tavan, care are ca scop sa ilumineze intreaga incapere uniform. Chiar daca vei alege becuri cu lumina calda vei obtine o atmosfera rece, nepotrivita, pentru o camera de relaxare si odihna, asa cum este dormitorul.

Este o practica buna sa incluzi mai multe surse de lumina, pozitionate pe mai multe niveluri, de jos in sus. Alege surse de lumina simple, incorporate, suspendate, pentru podea, pe noptiere sau lampadare. Modificarea sursei de lumina, intr-o incapere, modifica decorul. In plus, dormitorul este camera perfecta pentru a instala un intrerupator care poate varia intensitatea luminii de la un minim discret, la o valoare maxima. 

Alege simetria

O amenajare simetrica este simpla, eleganta, usor de realizat si induce sentimentul de liniste si confort, adaugand o senzatie de calm. Toate acestea fac dintr-un astfel de stil unul potrivit pentru dormitor.

Decorul nu trebuie sa fie neaparat riguros. Simetria se poate obtine usor punand patul pe mijloc si alegand noptiere identice, pentru un stil clasic, sau diferite, pentru o varianta moderna. Camera se poate echilibra folosind oglinzi care vor da volum spatiului.

Combinatii functionale

Dormitorul ar trebui sa cuprinda mai mult decat patul, dulapul si noptierele. Ia in calcul sa adaugi o banca la picioarele patului sau un fotoliu, pentru a avea un colt de lectura. Fotoliul poate face un duet perfect alaturi de un lampadar care va da opulenta spatiului fara sa-l aglomereze.

Daca este necesar, si spatiul iti permite, poti configura o zona mica de birou, echipata cu o lampa de lucru si un monitor de computer. Vei avea un spatiu linistit si izolat atunci cand ai nevoie de un loc pentru a lucra.

Putin verde

Orice incapere are nevoie de cel putin o planta verde. Dormitorul nu face exceptie, iar o planta va inviora atmosfera, va face camera mai prietenoasa si mai eleganta. Evita sa folosesti plantele artificiale, oricat ar fi ele de bine realizate si chiar daca sunt facute din materiale prietenoase cu mediul.

Singura grija este sa alegi o planta potrivita pentru dormitor, dintre cele care nu produc dioxid de carbon noaptea si care sa te ajute sa dormi bine. Alegerile ideale sunt: lavanda, iasomia, aloe vera, valeriana, iedera englezeasca sau crinul pacii. Toate au capacitatea de a capta sporii de mucegai, vaporii de apa si elimina eficient mirosurile neplacute.

Originalitatea si stilul personal se pot imbina perfect cu aceste secrete ale unui dormitor de vis. Este chiar indicat ca incaperea sa poarte amprenta personala a celor care o folosesc.

 Sursa foto: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului