Amenajarea casei

#curatenie #praf #acarieni #sters praf

Metode eficiente de a sterge praful in casa

Stergerea prafului este o corvoada fara sfarsit, dar care nici nu poate fi ignorata. Sursa prafului nu poate fi niciodata eliminata definitiv. Insa exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a-ti usura munca si pentru a te bucura de un meniu mai curat si mai sanatos.



Peste 90% din cantitatea de praf aflata in casa vine de la oameni si de la tesaturi . Corpul uman elimina neincetat faramite de piele moarta. De asemenea, materialele din casa, de la haine la paturi elimina fibre care abia pot fi zarite cu ochiul liber. Aceste mase mici plutesc in aer la cea mai mica adiere, se aseaza apoi pe suprafete, dupa care procesul se repeta. Chiar daca nu poti elimina definitiv sursa prafului, poti sa faci cateva lucruri care sa te scuteasca de timp si energie.


1 Sterge praful in lumina naturala


Una dintre cele mai eficiente metode de a nu-ti scapa nicio zona necuratata este sa elimini praful din casa intr-o zi insorita. La lumina naturala a zilei si, in special, in incaperile unde ajunge soarele poti vedea cel mai bine zonele pline de praf, precum si "furtunile" de praf care se starnesc daca scuturi ceva.


2 Depoziteaza eficient


Rafturile deschise, pline cu brichete , chei, agende, pixuri si alte maruntisuri sunt cel mai greu de curatat de praf. Foloseste ladite, cutii si casete moderne, care au si rol estetic, pentru a depozita maruntisurile. Cand trebuie sa stergi praful, tot ce ai de facut este sa scoti cutia de pe raft, sa stergi si sa o asezi inapoi.

De asemenea, este bine sa nu incarci rafturile cu diverse obiecte de decor, precum lumanarile, pentru ca toate acestea atrag praful. Foloseste o biblioteca cu usi de sticla, pentru a evita ca hartia sa se umple de praf, care cu greu poate fi curatat.


3 Inchide bine tesaturile folosite rar


Paturile, asternuturile, prosoapele, coverturile hainele si celelalte tesaturi pe care le folosesti rar trebuie depozitate intr-un sac de plastic inchis ermetic. Tesaturile nu vor putea sa elimine fibre si, totodata, le vei feri de praful care se acumuleaza in ele. De exemplu, este gresit sa pui o puma direct in sertarul patului, deoarece acest sertar se umple in timp cu praf. Sigileaza plapuma si apoi pune-o in sertar.


4 Acorda mare atentie patului


Patul este una dintre cele mai mari surse de praf. Resturile de piele moarta, precum si fibrele tesaturilor fac din pat un loc care necesita o atentie speciala. O data pe saptamana asternuturile trebuie schimbate. Ia-le usor de pe pat, fara sa le scuturi, pentru a nu raspandi praful. Pune-le pe cele curate la fel de atent, pentru a elimina cat mai putine fibre. Nu uita sa aspiri din cand in cand patul, pe deasupra, inauntru si pe dedesubt.


5 Aspira covoarele


Curata si aspira covoarele in mod regulat. Covoarele si carpetele sunt unele dintre obiectele din casa care absorb mari cantitati de praf. Este important sa ai un aspirator performant si sa le cureti corespunzator. Ia in considerare si varianta unei spalatorii specializate.


6 Cotroleaza toate zonele casei


Praful se poate depozita oriunde. Daca vei spala si curata bucataria fara sa stergi partea cea mai inalta a rafturilor (cea aflata aproape de tavan) si spatele mobilei, la primul curent de aer acest praf se va deplasa in spatiul incaperii. Nu uita sa dai la o parte paturile si dulapurile atunci cand acest lucru este posibil.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea