Amenajarea casei

#familie #programe #functii #buget #vesela #masina de spalat vase

Masina de spalat vase: flexibilitate si economie

Dupa o cina copioasa spalatul vaselor este cea mai mare pedeapsa pe care o poate primi cineva. Intr-o familie cu mai multi copii vesela murdara poate fi coplesitoare in unele zile. Scapa de discutiile neplacute si nu mai pierde timpul in fata chiuvetei. Ofera o sansa tehnologiei si usureaza-ti munca folosind o masina de spalat vase .

 

Numarul de programe ale unei masini de spalat vase este principalul criteriu de selectie. In functie de acest aspect se va decide consumul de apa si de energie electrica. Poti achizitiona un model cu 5 (limita minima pentru masinile din clasa energetica A) sau cu 12 programe de functionare. Iata care sunt cele mai importante:

Programul de spalare rapida este ideal pentru vasele putin murdare, pahare sau cesti. Acesta dureaza aproximativ 30 minute. Astfel, eviti consumul mare de apa implicat intr-un proces mai lung de spalare.

Incarcarea pe jumatate iti permite sa reduci alimentarea cu apa la jumatate din cantitatea folosita in mod normal. Este un program potrivit pentru momentele in care nu ai de spalat foarte multe vase si nu vrei sa mai amani inca o zi curatenia. Astfel, adaptezi masina de spalat vase la cantitatea de farfurii murdare existenta.

Un program normal dureaza aproximativ 50 de minute, iar unul intensiv (pentru oale sau tigai murdare de grasime) dureaza aproximativ 70 de minute la o temperatura de 70-80oC.

Functia de uscare este foarte importanta in cazul in care vrei sa folosesti vasele imediat dupa spalare. De asemenea, economisesti timpul acordar stergerii vaselor si eviti spargerea acestora din cauza manevrelor neatente.

Eco, 3 in 1 sau 4 in 1 sunt programe ce vizeaza atat consumul de energie si durata spalarii cat si cantitatea si tipul de detergent utilizat.

Aceste optiuni difera de la un model la altul si, bineinteles, in functie de producator. Programele poarta denumiri diferite, de aceea este bine sa soliciti manualul de instructiuni pentru a putea face o comparatie justa si pentru a alege exact acel model potrivit pentru familia ta. Este bine sa iei aceasta decizie in functie de:
 

  • Bugetul disponibil pentru o astfel de investitie limiteaza gradul de performanta al unei masini de spalat vase. Spre deosebire de alte electrocasnice, acestea sunt fabricate astfel incat sa se incadreze in clasa energetica A sau A+. Astfel, eviti capcanele de pret aparute in cazul unui aparat de clasa energetica B (consum cu 80% mai mare, pret de achizitie cu 30 - 40% mai mic). Diferenta de pret (de la 1200 RON la 2500 RON) este data de functii, programe si imbunatatiri eco.
     
  • Spatiul existent in bucatarie – montarea masinii de spalat vase pe hol sau intr-un alt spatiu poate fi ineficienta din cauza necesitatii de a transporta vasele murdare de fiecare data; poti opta pentru un model clasic, cu latimea de 60 cm, sau pentru unul small, cu o latime de 45 cm.
     
  • Tipul de vesela folosita in familia ta– in cazul in care ai un copil mic si folosesti multe vase din plastic care necesita dezinfectare in permanenta;
     
  • Frecventa utilizarii vaselor – daca nu esti o persoana care gateste foarte des, este bine sa alegi un model cu posibilitatea de programare in avans a masinii de spalat vase; astfel, poti alege programul dorit cu un avans de pana la 20 de ore;
     
  • Nivelul de zgomot poate fi un aspect important pentru familiile cu copii sau cu persoane in varsta care necesita mai multa odihna. Un dispozitiv de ultima generatie poate atinge un nivel de zgomot de minim 40 dB prin programul extra silent. In general, o masina de spalat vase inregistreaza un nivel de aproximativ 50 – 55 dB.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului