Amenajarea casei

#lumina #iluminat #amenajare #leduri

Lumina inteligenta pentru un ambient perfect

Daca te-ai hotarat sa iti reamenajezi sau sa iti construiesti o locuinta trebuie sa stii ca lumina joaca un rol foarte important. Aceasta defineste culorile, texturile, volumele si chiar piesele de mobilier. Daca interiorul locuintei tale este corect luminat rezultatul va fi extraordinar.

Inainte de a incepe proiectul, trebuie sa stii ca exista doua tipuri de lumina : lumina naturala si lumina artificiala. La randul lor acestea mai contin si alte subcategorii.

1 Lumina naturala

Daca ferestrele apartamentului sau ale casei tale sunt catre sud, atunci vei avea o cantitate impresionant de lumina in casa. In consecinta, aceasta trebuie filtrata, pentru ca vara sa patrezi roacoarea in casa, iar iarna sa te lasi incalzit cat mai mult de lumina soarelui.

Este recomandat sa folosesti o draperie opaca vara, dar dintr-un material care respira, si o perdea transparenta pe timpul iernii.

Daca locuinta ta este indreptata catre nord vei avea parte de umbra tot anul, asa ca lumina naturala trebuie filtrata cat mai discret.

Cel mai bine este sa lasi cat mai multa lumina in casa ta. Pe langa starea pozitiva pe care ti-o aduce lumina naturala, aceasta poate sa iti reduca si costurile cu incalzirea.

2 Lumina artificiala

Lumina artificiala poate fi de doua tipuri, lumina de utilitate si lumina de ambianta.

Lumina utilitara

Aceasta lumina va fi partea practica a locuintei tale. De obicei provine dintr-o plafoniera de pe tavanul incaperii. Ce trebuie sa stii este ca trebuie sa fie cat mai puternica, sa fie cat mai sus, ca sa nu faca umbre. Este recomandat ca acest tip de lumina sa nu lipseasca din nici o incapere.

Lampa de pe birou este si ea tot o lumina de utilitate, la fel ca si spoturile care lumineaza blatul de lucru din bucatarie. Aceste doua exemple de lumina pot crea si atmosfera chiar daca au o utilitatea specifica.

Lumina de ambianta

Cea mai la indemana metoda ca sa accentuezi volumele din caminul ta, sa pui in valoare o piesa de mobilier sau sa creezi un sentiment de liniste. Cele mai intalnite surse de luminat de ambienta sunt spoturile. Sunt o varianta ieftina si simpla, pentru ca sunt ascunse in tavan.

Spoturile pot fi folosite la iluminatul scarii si a holului. Mai nou au aparut spoturi care sunt rezistente si la umezeala, deci pot fi folosite chiar in baie sau in bucatarie.

O alta sursa de iluminat pentru ambianta poate fi o veioza care sa puna in valoare masuta sau noptiera pe care sta. Daca aveti un perete tapetat, veti putea pune in valoare texura acestuia prin niste aplice de perete.

Deasupra mesei trebuie montata o lustra la o inaltime mai joasa. Aceasta va crea atmosfera perfecta in momentul in care iei masa cu prietenii tai.

Foloseste in toata casa becuri economice sau aparataj electronic cu un consum scazut de curent. Nu doar pentru ca este la moda sa fi ecologist, da si pentru ca vei face o economie reala la bugetul de intretinere a casei tale.


Pentru sfaturi utile, tendinte in design si solutii practice pentru locuinta ta, aboneaza-te la Newsletterul Casa si Gradina.

 

Afla mai multe sfaturi pentru amenajarea casei tale, din:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare