Amenajarea casei

#polistiren # vata minerala #izolare blocuri #izolare blocuri lege #termoizolare blocuri

Izolarea blocurilor inalte cu polistiren, interzisa prin lege

Polistirenul este materialul cel mai folosit pentru termoizolarea blocurilor, fiind una din solutiile cele mai ieftine. Insa, in cazul blocurilor inalte, polistirenul este interzis prin directive europene. Constructorii par sa omita aceasta informatie, iar riscurile sunt covarsitoare.

 

De ce este periculos


Polistirenul este usor inflamabil. In momentul in care flacara ajunge la el, este foarte greu de oprit. Tocmai de aceea, conform standardelor europene, izolarile cu polistiren sunt permise la cladirile care nu depasesc 12 metri, adica undeva la patru etaje.

Faptul ca este ieftin reprezinta argumentul suprem in decizia de a cumpara polistiren. Orice constructor vizeaza maximizarea profitului si orice client vrea costul final cat mai mic.
 

Izolarea cu polistiren poate duce la mucegai si condens


Polistirenul nu permite intrarea aerului din exterior in locuinta, dar acest lucru are dezavantaje considerabile. Astfel, in momentul in care o cladire este inchisa ermetic, se salveaza energie, dar constructia in timp nu este protejata pentru ca incepe sa apara mucegaiul si condensul.
Polistirenul nu este un bun conducator de aer si nu lasa cladirea sa respire.

 

Vata minerala si vata bazaltica, alternative la polistiren

 

Exista materiale la preturi similare, nou intrate pe piata locala, care conduc mult mai greu flacara. Totusi, prin puterea obisnuintei, aproape fiecare constructor recomanda polistiren clientului.

Vata minerala si vata bazaltica sunt doua variante, dar si ele vin cu tot felul de probleme. Unul dintre dezavantaje este acela al pretului. Vata mult este cu 30-40%. mai scumpa decat polistirenul.

Un alt dezavantaj este ca vata nu se produce pe scara larga in Romania, este import, iar importurile pot avea probleme uneori, pe cand o fabrica de polistiren putem gasi in orice judet.
 

Alte solutii pentru termoizolare


Exista sisteme de izolare care includ fatada si sunt cu 40% mai ieftine decat cele clasice. De exemplu, sistemele de fatada care vin deja montate si includ atat termoizolatia facuta cu poliuretan precum si caramida aparenta.

O placare cu polistiren de calitatea cea mai buna plus montarea unei caramizi aparente, la o casa de 200 mp, costa in jur de 100 euro/mp. Cu materialul acesta care le include pe amandoua, costul total nu poate sa depaseasca mai mult de 60 euro/mp, potrivit imopedia.ro.

"Ne lipseste inca informatia, care este esentiala. In alte tari, polistirenul nu mai este folosit, nu mai este considerat de termoizolare care sa aduca toate beneficiile. Sunt mai multe aspecte: durabilitatea in timp, modul in care el reactioneaza la temperatura, la faptul ca cladirile se misca in timp, se mai aseaza, iar polistirenul nu ofera garantia unei lucrari care sa arate bine pe termen lung", a explicat Gino Laios, manager firma de constructii , pentru sursa citata.

Problema este la nivel de mentalitate. Specialistii in domeniu spun ca este necesara schimbarea unor generatii intregi de constructori pentru a deschide piata catre solutii noi.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului