Amenajarea casei

#ceai #solutii de curatat #curatare #sticla #lemn

Intrebuintari ale ceaiului in gospodarie

Ceaiul este o bautura folosita din cele mai vechi timpuri. Proprietatile terapeutice ale ceaiului sunt cunoscute de aproximativ 5000 de ani, cand acesta era utilizat in medicina chineza . Insa ceaiul este totodata o solutie naturala de curatat, aflata la indemana, in orice locuinta. Reda aspectul lucios al podelelor si oglinzilor cu o solutie de ceai. Parfumeaza, reconditioneaza, spala, dezinfecteaza si curata cu ceai lucrurile din casa.

1 Spala mobila si podelele de lemn
 

Inmoaie o bucata de panza in ceai preparat. Apoi intinde solutia pe mobila de lemn, pentru a-i reda stralucirea. Foloseste aceeasi solutie pentru a spala si podelele din lemn. Cu o carpa moale sau un mop spala suprafata de lemn, apoi usuc-o cu o carpa uscata.
 

2 Reda stralucirea oglinzii
 

Daca vrei sa redai stralucirea oglinzilor din casa, atunci inmoaie o carpa moale in ceai si apoi sterge suprafata oglinzii. Aceasta isi va recapata luciul.
 

3 Curata sticla
 

Sterge petele de grasime, urmele de degete si mizeria de pe sticla ferestrei. Pune ceaiul preparat intr-o sticla cu pulverizator si stropeste sticla pentru a o curata apoi cu o carpa moale. Poti folosi si un pliculet de ceai pe care l-ai umezit in prealabil. Ceailul este o solutie astringenta, foarte eficienta in curatarea urmelor lasate pe suprafete.
 

4 Fa o solutie universala de curatat din ulei de arbore de ceai
 

Fa o solutie de curatat utilizand ulei din arbore de ceai. Amesteca 2 lingurite de ulei din arbore de ceai cu 2 cani de apa si pune solutia intr-un recipient cu pulverizator. O poti folosi pe post de solutie universala pentru curatat. De exemplu, poti sa cureti si dezinfectezi blatul de bucatarie, frigiderul, aragazul, clantele, obiectele din portelan, scaunele de masina etc.

Daca ai nevoie de o solutie abraziva, pentru curatarea unor suprafete mai dure, precum cada sau lavoarul, atunci adauga sare. Cu o astfel de solutie poti curata eficient gresia si faianta.

Tot cu ulei din arbore de ceai si apa poti sa cureti zonele atacate de mucegai. Tine insectele la distanta amestecand uleiul din arbore de ceai cu apa.
 

5 Parfumeaza plicurile
 

In situatiile in care ai nevoie de plicuri de hartie, pentru o scrisoare de dragoste , o felicitare pentru un prieten, o invitatie de nunta etc, foloseste ceaiul pentru a parfuma aceste plicuri. Nu arunca la gunoi saculetii de ceai pe care i-ai folosit. Desfa-i pe o hartie si lasa ceaiul sa se usuce bine. Dupa ce s-a uscat, depoziteaza-l in plicurile de hartie. Cand ai nevoie de un plic, trebuie doar sa-l golesti de ceai. Fiind uscate, plantele nu vor pata plicul, dar ii vor lasa aroma lor naturala.
 

6 Decoreaza si reconditioneaza cu ajutorul ceaiului
 

Cand iti reamenajezi casa si vrei sa reconditionezi obiecte, in unele cazuri ai nevoie sa dai un aspect invechit unora dintre ele. Vopseste cu ajutorul ceailului materiale textile , din hartie sau din plastic, pentru a reda patina timpului. 
 

7 Indeparteaza tantarii
 

Usuca frunzele de ceai din saculetii folositi. Apoi arde-le in serile de vara, cand sunt tantari. Fumul acestora indeparteaza insectele si este inofensiv pentru om.
 

8 Spala cu ceai hainele din matase
 

Lucrurile din matase sunt foarte fragile, astfel incat trebuie sa fie spalate cu grija. Foloseste apa cu frunze de ceai pentru a le curata, pastrandu-le in acelasi timp culoarea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului